Judecătorii Curții Constituționale a României au decis că legea privind abrogarea pensiilor speciale este neconstituțională, potrivit unor surse din instituție.

Curtea Constituţională a admis miercuri sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Avocatului Poporului împotriva legii prin care au fost abrogate toate pensiile speciale, cu excepţia celor din Armată şi Ministerul de Interne, au declarat surse din cadrul CCR pentru Mediafax. Curtea a fost sesizată în acest sens de Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit CCR, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, pe motive de procedură, iar judecătorii nu au mai dezbătut fondul legii.

Legea pentru abrogarea pensiilor speciale, inclusiv a magistraţilor, a fost votată de Camera Deputaţilor în sesiune extraordinară la începutul anului. Legea a fost adoptată cu 247 de voturi „pentru” şi 21 de abţineri.

 

Nu renunţă la privilegii

 

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, i-a atacat pe judecătorii CCR, după ce aceștia au declarat neconstituțională abrogarea pensiilor speciale. El se întreabă cum pot niște beneficiari ai pensiilor speciale să judece desființarea acestora.

„Judecătorii speciali ai CCR nu-şi taie privilegiile. Întrebarea legitimă a PNL este cum pot nişte judecători ai CCR, beneficiari de pensii speciale, să judece cu bună-credinţă, desfiinţarea pensiilor speciale? O altă întrebare este dacă vreodată, în România, cât timp judecătorii CCR beneficiază de privilegii şi de cumul pensie-salariu, vom putea avea o decizie favorabilă desfiinţării pensiilor speciale?”, spune Florin Roman.

Potrivit acestuia, PNL a fost singurul partid care a dus la vot final o asemenea lege, care prevede anularea pensiilor speciale, inclusiv cele ale judecătorilor CCR.

„A fost atacată de aşa-zisul Avocat al Poporului, care a luat o decizie împotriva poporului român, ce respinge pensiile speciale! Vom aştepta punctul de vedere al CCR şi vom reveni cu un nou act normativ care sa ţină cont de motivarea CCR! Ruşinoasă şi dezonorantă decizie!”, a mai spus liderul deputaților liberali.