Un bărbat, cetățean afgan, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de tentativă de omor și trafic de migranți. Bărbatul a călăuzit un grup format din 35 de persoane, cetățeni afgani, din Serbia în România, iar apoi i-a transportat la Salonta. Ajunși pe raza localității Ant, traficantul le-a spus migranților că vor trece înot Crișul Negru. Unul dintre bărbați a refuzat și a fost înjunghiat în spate.

Potrivit unul comunicat de presă transmis, ieri, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, în data de 13.11.2020 s-a dispus punerea în mișcare a   acțiunii penale față de suspectul A.A., privind săvârșirea infracțiunilor de tentativă la omor, trafic de migranți și trecere frauduloasă a frontierei de stat în formă continuată. Tot în 13 noiembrie s-a dispus luarea măsurii reținerii pe o perioadă de 24 de ore față de inculpatul A.A. În urma probelor administrate, procurorii au reținut că bărbatul, în data de 11 noiembrie 2020, a călăuzit 35 de persoane, de cetățenie afgana, introducându-i fraudulos pe teritoriul   României din Serbia și ulterior transportându-i pâna în zona localității Salonta, de unde i-a călăuzit să treacă fraudulos frontiera dinspre România înspre Ungaria.

„La data de 13 noiembrie 2020, în jurul orei 06.15, inculpatul A.A. împreună cu persoanele sus-indicate s-au deplasat pe jos, dinspre localitatea Ant, Bihor, înspre localitatea Zerind, județul Arad, în scopul de a trece fraudulos frontiera de stat, iar în momentul în care au ajuns pe un teren viran în apropierea satului Ant, comuna Avram Iancu, pe fondul unui conflict spontan cu persoana vătămată N.N., cauzat de faptul că aceasta din urmă nu a fost dispusă să treacă înot râul Crișul Negru, i-a aplicat o lovitură de cuțit în   zona spatelui, cauzându-i o plagă înjunghiată în zona hemopneumotorace dreapta posterior, leziune care necesită pentru vindecare 25 – 30 de zile de îngrijiri medicale”, se arată în comunicatul Parchetului.

O zi mai târziu, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor cu o propunere privind arestarea preventivă pe o perioadă de 30 zile, începând cu data 14 noiembrie 2020 şi până la data de 13 decebrie 2020 inclusiv, a   inculpatului A.A., pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativa la omor” și „trafic de migranți”. În referatul de arestare preventivă s-a reţinut că pentru cele două infracțiuni legea prevede  pedeapsa închisorii de 20, respectiv 7 ani închisoare şi, „având în vedere gravitatea faptelor, în raport de circumstanţele reale ale comiterii acestora, infracțiunile fiind săvârșite în dauna unor conaționali ai inculpatului și față de un număr mare de persoane, mediul din care inculpatul provine și circumstanțele personale ale acestuia, fiind fără ocupaţie, fără loc de muncă și neșcolarizat (potrivit propriei declarații), și faptul că acesta a înțeles să fie nesincer cu organele de urmărire penală, se constată că privarea acestuia de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”.

Procurorii au mai arătat că, „prin lăsarea în libertate a inculpatului s-ar crea un pericol pentru ordinea publică, pericol concretizat în faptul că un număr mare dintre conaționalii inculpatului au luat la cunoștintă de faptele săvârșite de către acesta, arătându-si oprobriul în declarațiile date, privarea de libertate a sa fiind o măsură necesară şi proporţională faţă de interesul general care prevalează în acest caz asupra respectării libertăţii individuale”. În final, au mai arătat anchetatorii, „este de observat mobilul inculpatului, care a acționat din motive josnice, aplicându-i persoanei traficate lovitura cu cuțitul în zona spatelui întrucât nu a fost de acord să se supună ordinelor acestuia, de a trece înot râul Crișul Negru înspre frontiera cu Ungaria, motivând că nu știe să înoate și că ar putea muri înecată”. Judecătorul de drepturi și libertăți a emis pe numele bărbatului un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.