Mai multe echipaje ale poliției au ieșit pe șoselele din toată țara, inclusiv în Bihor, luni seara,  pentru verificarea cetăţenilor care părăsesc domiciliul pe timpul nopţii, după intrarea în vigoare a restricţiilor de circulaţie prevăzute în ordonanţa militară. Mai mulţi şoferi din Oradea au fost opriţi pentru control şi verificarea documentelor, imediat după ora 22.00.

Autorităţile s-au mobilizat pentru verificarea documentelor justificative ale cetăţenilor care părăsesc domiciliul în intervalul 22.00 – 6.00. Mai multe echipaje ale Poliției au efectuat controale, luni seara, la intersecția Bulevardului Dacia cu strada Transilvaniei, verificând dacă cei opriți au documentele necesare pentru a se putea deplasa. Ordonanţa Militară emisă de Guvern interzice plimbările după ora 22.00, însă documentul prevede şi câteva excepţii printre care cei care sunt obligaţi să lucreze pe perioada nopţii sau cei care au o urgenţă. În ambele situaţii, cetăţenii trebuie să prezinte actele de identitate şi un document justificativ - o adeverinţă de la angajator sau o declaraţie pe proprie răspundere. Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive: deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie; deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.

 A fugit de polițiști și a refuzat testarea

În noaptea de luni spre marți, în jurul orei 00.15, pe B-dul Decebal, polițiștii Biroului Rutier Oradea au efectuat semnalul regulamentar de oprire unui autoturism, condus de un bărbat, dinspre Calea Aradului înspre strada Menumorut. „Conducătorul acestuia nu a oprit la semnalul legal al polițiștilor, și-a continuat deplasarea, astfel că polițiștii rutieri orădeni au pornit în urmărirea autoturismului pe strada Menumorut, înspre Piața Creangă. Acesta a virat pe strada Doina, a oprit autoturismul și a coborât de la volanul acestuia.  Polițiștii rutieri l-au identificat pe acesta ca fiind un bărbat de 43 de ani, din comuna Tăuteu”, a precizat comisarul șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor. Pentru că emana halenă alcoolică, polițiștii rutieri orădeni i-au solicitat șoferului testarea cu aparatul etilotest, moment în care acesta a fugit prin gangul care face legătura cu strada Menumorut, fiind imobilizat de polițiști. Bărbatul a refuzat testarea cu aparatul etilotest și a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor, unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii Biroului Rutier Oradea continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.