Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a cinci inculpaţi, poliţişti de frontieră în cadrul ITPF Oradea pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Potrivit unui comunicat de presă, procurorii au reţinut că, în perioada martie - mai 2021, inculpaţii au primit de la conducători auto ai camioanelor de transport marfă, aparținând unei persoane juridice române, sume de bani cuprinse între 50 de lei şi 100 de euro, pentru a facilita acestora reducerea timpilor de aşteptare, în coloana ce se formează pe drumul european E60, fapta fiind săvârșită în legătură cu atribuțiile de serviciu ale funcționarului, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la carantinarea persoanei în cauză. De asemenea, procurorii spun că polițișii au luat mită pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu referitoare la controlul documentelor transportatorilor de marfă.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor cu propunere de a menţine măsura sechestrului asigurătoriu, măsură dispusă cu privire la inculpatul P.G. având în vedere că s-a constatat o disproporţie vădită între veniturile licite ale inculpatului şi averea sa.

Cei cinci inculpaţi s-au aflat sub măsura reţinerii şi a arestului preventiv în perioada 7 decembrie - 17 decembrie 2021, sub măsura arestului la domiciliu în perioada 17 decembrie - 31 decembrie 2021, iar ulterior sub măsura controlului judiciar din 1 ianuarie 2022 pe o perioadă de 120 de zile.

La efectuarea cercetărilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a beneficiat de sprijinul Direcţia Generală Anticorupţie.