Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor va fi    marcată şi la Oradea printr-o serie de activităţi preventive desfăşurate de poliţiştii bihoreni şi partenerii de program.

La 25 noiembrie, în întreaga lume este marcată Ziua internaţională pentru   eliminarea violenţei împotriva femeilor, pentru a aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că acest fenomen reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului. Manifestările, menite să conştientizeze publicul cu privire la violenţa în familie şi urmările acesteia, sunt organizate în judeţul Bihor de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu reprezentanții Fundației „Lampas” și ai Asociației „Filantropia” Oradea.

În acest context, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, polițiștii de prevenire bihoreni și partenerii de program vor desfășura o serie de activități informativ–preventive, sub forma unor mese rotunde cu elevi, studenți și alți specialiști din domeniu, toate prin  intermediul unor aplicații on-line. De asemenea, elevii Liceului de Arte Oradea au creat desene cu mesaje preventive pe tema violenței domestice, care au fost transmise în format electronic polițiștilor și partenerilor de program. Acestea vor fi expuse de polițiștii de prevenire bihoreni pe blogul „Împreună pentru siguranța bihorenilor”. Perioada aleasă pentru desfăşurarea campaniei în judeţul Bihor se încadrează între două zile cu semnificaţie: 25 noiembrie – Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Totodată, în această perioadă, polițiștii de prevenire bihoreni vor desfășura o serie de activități de popularizare a Campaniei naționale Bright Sky, dedicate violenței domestice, susținute printr-o serie de materiale de suport realizate în campania națională Bright Sky. Activitățile vor consta în discuții on-line cu diverse categorii de cetățeni și în distribuirea materialelor informativ-preventive în zonele considerate frecventate de potențiale victime: sedii de instituții, stații de transport în comun, farmacii, secții de poliție, magazine etc.

Aplicație gratuită

Noutatea constă în crearea unei aplicații gratuite pentru telefonia mobilă –  Bright Sky, aplicație care vine în sprijinul victimelor violenței domestice. Bright Sky România este o aplicație gratuită dezvoltată de Vodafone România în parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania. Este disponibilă în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară și oferă informații persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru cineva cunoscut, inclusiv specialiștilor care își desfășoară activitatea în strânsă legătură cu fenomenul violenței domestice sau altă manifestare a violenței de gen. Conține, de asemenea, o bază de date cu servicii de asistență, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se   află și oferă și posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto. Meniul aplicației oferă explicații despre cauzele și consecințele violenței domestice, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă (ordinul de protecție provizoriu dat de poliție și ordinul de protecție dat de instanță), precum și măsurile care pot fi adoptate individual pentru creșterea siguranței în mediul online. O parte din aceste resurse se găsesc pe site-ul Poliției Române, la secțiunea Prevenire/Violență domestică și sunt accesate direct din aplicație.

În Bihor, victime au fost atât femei, cât și bărbați

În perioada 1 ianuarie – 30 octombrie 2020, în județul Bihor au fost sesizate 540 de infracțiuni în domeniul violenței domestice, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost sesizate 662 de infracțiuni de violență domestică. În ceea ce privește ponderea infracțiunilor de violență domestică,   aproape jumătate din infracțiuni sunt reprezentate de loviri și alte violențe - 245 de infracțiuni, abandon de familie –144 infracțiuni, amenințări – 53 de infracțiuni, 47 de infracțiuni de nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorilor; nouă infracțiuni de rele tratamente aplicate minorului, patru infracțiuni de șantaj, trei infracțiuni de hărțuire și viol, două infracțiuni de omor și câte o infracțiune de tentativă de omor, act sexual cu un minor, violarea secretului corespondenței, împiedicarea accesului la învățământ obligatoriu, 24 de încălcări ale ordinului de protecție provizoriu. Cele mai multe infracțiuni de violență domestică au avut loc în mediul rural – 273, comparativ cu 267 de infracțiuni care au fost comise în mediul urban, 456 dintre infracțiuni au fost comise în incinta locuinței, în timp ce 84 au fost comise în spațiul public, fapt care subliniază o dată în plus caracterul intim, privat și ascuns al infracțiunilor intrafamiliale. Din totalul de 580 de victime ale infracțiunilor de violență în familie, 426 (73%) sunt femei, iar 154 (27%) sunt bărbați. În ceea ce privește minorii, 20% (107) dintre victime fac parte din această categorie. Referitor la calitatea victimei în raport cu agresorul, se constată că 296 (51%) dintre victime sunt soț/soție a agresorului, 89 (15%) sunt actuali sau foști parteneri, 34(6%) sunt părinți sau tutori legali, fiu sau fiică sunt 122 (21%), iar alte grade de rudenie 39 de persoane (7%). În primele 10 luni ale acestui an polițiștii bihoreni au emis 123 de ordine de protecție provizorii.