În perioada decembrie 2020 - 14 ianuarie 2021, în Campania  „Zonele vulnerabile sub lupa Poliției Locale” au fost angrenaţi polițiștii locali din cadrul Compartimentului Protecția mediului (Poliția Ecologică), sprijiniți de celelalte efective ale Poliției Locale Oradea aflate în teren.

Ideea campaniei a pornit de la constatarea faptului că, din cele 800 de incinte destinate depozitării deșeurilor din cartierele de blocuri, la aproximativ 100 dintre acestea apar în mod repetat depozitări neregulamentare ale deșeurilor.

Astfel, acțiunile polițiștilor locali s-au desfășurat în această perioadă pe toată raza municipiului Oradea, cu precădere în cele 100 de zone vulnerabile identificate anterior.

„Curățenia orașului depinde de fiecare dintre noi, nu doar de firmele de salubrizare. Considerăm că într-un oraș civilizat cum este Oradea, nu ar trebui să fie nevoie de aplicarea măsurilor coercitive din partea Poliției Locale. Avem încredere în spiritul civic și mizăm pe buna credință a fiecărui orădean”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

Rezultatele acțiunilor Poliției Locale s-au concretizat  în verificarea a mai mult de 500 de incinte de colectare a deșeurilor, principalele probleme constând în depozitări ilegale de deșeuri adiacent incintelor de colectare și depozitare. În acest sens operatorul de salubritate a fost solicitat să acționeze punctual în 203 situații pentru curățarea și igienizarea zonelor cu probleme.

De asemenea, au fost identificate incinte de colectare și depozitare deșeuri cu defecțiuni la sistemul de închidere, incinte de colectare și depozitare deșeuri murdare sau persoane care extrag deșeuri din recipienții de precolectare lăsând în urmă mizerie.

În urma controalelor efectuate au fost surprinse, identificate și sancționate 26 de persoane care au depozitat deșeuri menajere în alte locuri decât cele special amenajate, respectiv în afara incintelor de colectare și depozitare sau chiar pe domeniul public. Acestea au fost sancționate contravențional cu amenzi cuprinse de la 200 la 500 lei. În total, în urma controalelor efectuate, au fost întocmite 119 procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor pentru nerespectarea Regulamentului de salubritate al municipiului Oradea, din care: 21 amenzi contravenționale în valoare de 12.900 lei și 98 avertismente scrise, din care 82 aplicate asociațiilor de proprietari, iar 16 persoanelor fizice sau juridice - utilizatori ai serviciului public de salubritate.

De asemenea, pentru nerespectarea Regulamentului privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, din care 5 amenzi în cuantum total de 7.000 lei și 6 avertismente.

Activitatea polițiștilor locali va continua în această direcție pe întreg parcursul anului 2021.