Frontieriștii bihoreni, împreună cu Comisariatul Județean Bihor al Gărzii de Mediu Bihor și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Bihor, nu au permis intrarea în ţară a trei automarfare cu peste 38 de tone de deșeuri, panouri foto-voltaice nefuncționale, îmbrăcăminte și mobilier second-hand.

 

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș II au efectuat în weekend, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra a trei automarfare, conduse de cetăţeni români. Aceștia transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, panouri foto-voltaice, îmbrăcăminte și mobilier second-hand, de la diferite societăți comerciale din Italia și Suedia pentru firme din România.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului Județean Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Bihor.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că automarfarele erau încărcate cu panouri foto-voltaice, îmbrăcăminte și mobilier second -hand, toate într-o stare avansată de degradare, fiind, de fapt, deşeuri, pentru care șoferii nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege. În total, în cele trei vehicule, erau transportate 38.600 de kilograme deşeuri.

În toate cazurile, autoritățile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a mărfurilor transportate.

În cursul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră de la graniţa cu Ungaria (PTF Borş II, PTF Nădlac II şi PTF Petea), împreună cu reprezentanţi ai Comisariatelor Județene din cadrul Gărzii de Mediu şi cele pentru Protecția Consumatorului, au mai descoperit alte 53 tone deşeuri, constând în diverse produse de tip second-hand, cărora nu li s-a permis intrarea în ţară.