Îmbrăcăminte cu suspiciuni de contrafacere în valoare de 45.000 lei și peste 200 de litri de alcool deținut și comercializat ilegal au fost confiscate de polițiștii bihoreni în perioada 22-26 octombrie.

Polițiști Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au controlat activitatea unor societăţi comerciale de pe raza județului Bihor, pe linia respectării legislaţiei în domeniul proprietăţii intelectuale şi industriale, acțiunile vizând inclusiv prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale și a contrabandei.

În urma acțiunilor, polițiștii au descoperit, la cinci societăți comerciale din municipiul Oradea 450 de articole de îmbracăminte care purtau însemnele unor mărci consacrate, susceptibile a fi contrafăcute având în vedere calitatea materialelor, lipsa ambalajelor şi a etichetelor, precum şi preţul mic de comercializare şi lipsa documentelor de provenienţă.

Produsele, în valoare totală de aproximativ 45.000 lei, au fost indisponibilizate și ridicate în vederea cercetărilor, urmând a fi expertizate pentru a se stabili caracterul de originalitate și prejudiciul total provocat titularilor mărcilor.

În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar penal, administratorii societăților comerciale în cauză fiind bănuiți de săvârşirea unor infracţiuni privind mărcile şi indicaţiile geografice şi evaziune fiscală.

De asemenea, în cadrul acțiunii, împreună cu polițiștii din Marghita, a fost depistată, în apropierea unei piețe din municipiul Marghita, o femeie de 44 de ani, din județul Sălaj, care deținea într-un autoturism și oferea spre comercializare 206 litri de alcool, în valoare totală de 4.100 lei, fără documente legale de transport și comercializare.

În cauză a fost întocmit dosar penal, cea în cauză fiind bănuită de săvârșirea infracțiunii de deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 200 litri, iar alcoolul fără documente legale a fost ridicat în vederea confiscării.

Totodată, în cadrul acțiunilor desfășurate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare totală de 21.000 lei.