Liderii unei reţele de trafic de minori şi proxenetism care au racolat mai multe minore, iar apoi le-au exploatat au fost condamnaţi la închisoare cu executare. O femeie din Oradea şi alţi trei bărbaţi au fost ridicaţi de poliţişti marţi şi duşi la penitenciar, pentru ispăşirea pedepselor.

 

Poliţiştii Compartimentului Urmăriri - Serviciul de Investigaţii Criminale împreună cu poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au identificat şi reţinut, marţi, o femeie de 48 de ani, din municipiul Oradea. Magistraţii Tribunalului Bihor au emis pe numele acesteia un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnată la 8 ani închisoare în regim de detenţie, pentru comiterea infracțiunilor de proxenetism şi trafic de minori în formă continuată. De asemenea, poliţiştii Compartimentului Urmăriri au identificat şi reţinut un bărbat de 29 de ani, din comuna Nojorid, pe numele căruia Tribunalul Bihor a emis un mandat de executare a unei pedepse de 2,9 ani închisoare în regim de detenţie, pentru comiterea infracţiunii de proxenetism. În cadrul aceleiaşi acţiuni, poliţiştii bihoreni au depistat şi reţinut un alt bărbat de 31 de ani, din Nojorid. Magistraţii Tribunalului Bihor au emis pe numele acestuia un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnat la 6,2 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunilor de proxenetism şi trafic de minori în formă continuată. Totodată, a fost depistat şi reţinut un bărbat de 27 de ani, din Nojorid, condamnat la 4,6 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de minori în formă continuată, în baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Tribunalul Bihor. Cei patru, respectiv Lucia Roşca, Silviu Sorin Lacatoş, Sergiu George Ardelean şi Ionuţ Berche au fost duşi la Penitenciarul Oradea pentru executarea pedepselor la care au fost condamnaţi. Reţeaua specializată în trafic de minori şi prostituţie a fost destructurată, în 2014, după ce procurorii şi poliţiştii au descins în mai multe locaţii din Oradea şi au ridicat mai multe persoane. Potrivit anchetatorilor, cel puţin şapte tinere, trei dintre ele minore, au fost obligate să se prostitueze în apartamente închiriate din oraş sau în hoteluri, unde erau transportate şi păzite atent de proxeneţi.

"Din cercetări a reieşit că, în anul 2012, trei persoane ar fi constituit grupul infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de proxenetism şi trafic de minore, grupare la care au aderat ulterior şi alte persoane. Grupul era format din 12 membri, toţi din judeţul Bihor, cu vârste cuprinse între 22 şi 45 de ani. Grupul infracţional era organizat pe paliere, fiecare dintre membri având un rol bine determinat", se arată într-un comunicat de presă transmis în septembrie 2014 de IPJ Bihor. Potrivit poliţiştilor, liderii grupului sunt bănuiţi că, în perioada  2012 - 2014, ar fi racolat şi cazat în diferite apartamente închiriate în Oradea, şapte tinere, toate din Bihor, dintre care patru minore, respectiv trei de 16 ani şi una de 17 ani, pe care le-ar fi exploatat sexual în schimbul unor sume de bani cuprinse între 50 şi 75 lei, în funcţie de preferinţele clientului. Pentru racolarea clienţilor, proxeneţii le-au dotat pe tinere cu telefoane mobile al căror număr de apel a fost publicat în ziare locale, la rubrica "Matrimoniale". Uneori, sub pază strictă, victimele erau transportate la hoteluri pentru a se prostitua. Pentru cazurile în care clienţii deveneau violenţi sau refuzau să plătească tariful pentru serviciile sexuale prestate, alţi membri ai grupării interveneau pentru asigurarea protecţiei tinerelor sau pentru a-i determina pe clienţi să plătească. Există bănuiala că membrii grupului infracţional organizat şi-ar fi însuşit sumele de bani câştigate prin exploatarea sexuală a victimelor.