Un copil în vârstă de doar opt luni a murit în urma unui incendiu care a mistuit o locuință situată în localitatea Ortiteag, comuna Măgești. Primele cercetări ale pompierilor arată că flăcările au pornit de la o candelă.

Sesizarea privind producerea incendiului a fost primită în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, marți dimineața, în jurul orei 05.20, apelantul numărului unic 112 semnalând totodată că doi adulți s-au autoevacuat, însă copilul acestora a rămas captiv în interiorul locuinței cuprinse în întregime de flăcări. „La adresa indicată de apelant au fost mobilizate de urgență, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Aleșd, din care două de stingere și unul de paramedici, precum și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean. În momentul sosirii forțelor de intervenție, flăcările se manifestau violent la întreaga locuință din lemn, construită pe o suprafață de circa 10 metri pătrați și la anexa din lemn, de aproximativ aceeași dimensiune, lipită de aceasta”, a transmis lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor. Echipajele de pompieri au localizat și lichidat incendiul în aproximativ 10 minute, împiedicând propagarea acestuia la o altă casă aflată la circa doi metri de focare, însă, din nefericire, în interiorul locuinței au găsit trupul carbonizat al sugarului. Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a tragicului eveniment, o candelă improvizată lăsată nesupravegheată. În scopul preîntâmpinării unor astfel de tragedii, pompierii vă recomandă să nu amplasați candelele, lămpile sau lumânările aprinse în apropierea materialelor combustibile (mobilier, perdele, cărți, draperii, hârtie etc.) ori în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii. Nu improvizați candele sau alte mijloace de iluminat și folosiți întotdeauna un suport special pentru lumânări, care să fie rezistent la temperaturi ridicate și suficient de mare pentru a proteja de picături de ceară topită.

De asemenea, este foarte important să stingeți candelele, lămpile și lumânările atunci când părăsiţi încăperea și să vă asigurați că sunt stinse complet în timpul nopţii. Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.