Peste 93 de metri cubi de lemne fără documente legale, în valoare de 13.240 de lei, au fost confiscați de polițiștii bihoreni în cadrul unei acțiuni comune, desfășurată joi.

Joi, 26 august a.c., în intervalul orar 08.00 - 12.00, polițiștii bihoreni au acționat pe raza circumscripției judiciare Aleșd, pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, pentru siguranța traficului rutier și pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică în rândul comunităților locale. În cadrul acțiunii, în care au fost implicați 32 de polițiști de la Serviciul de Ordine Publică, Serviciul Rutier, polițiști de ordine publică și de la structura rutieră din cadrul Poliției orașului Aleșd, alături de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, de reprezentanți ai Gărzii Forestiere Oradea și ai Gărzii de Mediu Oradea, au fost legitimate 132 de persoane, au fost verificate 98 de autovehicule și 8 societăți comerciale și agenți de pază.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 71 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 88.935 de lei. De asemenea, au fost reținute 4 permise de conducere, din care 3 pentru depășirea limitelor legale de viteză și unul pentru conducere sub influența alcoolului și a fost reținut un certificat de înmatriculare pentru I.T.P. expirat.

Totodată, au fost confiscați faptic 40 de metri cubi de lemn de foc, specia molid, în valoare de 5.560 de lei, alți 7,6 metri cubi de lemne de foc, specia jugastru, în valoare de 1.210 lei, 5,38 de metri cubi de lemne de foc, specia fag, în valoare de 910 lei și au fost confiscați valoric alți 40 de metri cubi de lemn rotund, de esență molid, în valoare de 5.560 de lei.

Astfel, aproape 88 de metri cubi de lemne fără documente legale, în valoare de peste 6.700 de lei, au fost confiscați faptic și valoric de la o societate comercială. În urma controlului efectuat de polițiștii Serviciului Ordine Publică - Compartimentul  Delicte Silvice împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Oradea și de la Garda de Mediu Oradea la o societate comercială cu sediul în localitatea bihoreană Munteni, s-a constatat că, în perioada 4 - 25 august a.c., agentul economic ar fi expediat, fără avize de însoțire, 40 de metri cubi de lemn rotund, specia molid.  Totodată, s-a constatat că agentul economic deținea, în depozitul societății, fără documente de proveniență legală, alți 40 de metri cubi de lemne de foc, specia molid și 7,6 metri cubi de lemn rotund, specia jugastru.

Agentul economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.171/2010. Totodată, s-a dispus confiscarea faptică a celor 47,6 metri cubi de lemne de foc, în valoare de 6.770 de lei, deținute fără documente legale. De asemenea, au fost confiscați valoric cei 40 de metri cubi de molid, în valoare de 5.560 lei de lei, expediați fără documente legale.