Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii potrivit cărora Gheorghe Carp, fost Senator în Parlamentul României șI manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea ar fi comis fals în declaraţii. Tototdată, ANI susţine şi că Gheorghe Carp s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Potrivit unui comunicat publicat de ANI, Gheorghe Carp s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 august 2018 – 21 decembrie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 95/2006.

De asemenea, s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 21 decembrie 2020 - 21 octombrie 2021 întrucât a exercitat simultan cu funcția de senator în Parlamentul României și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând astfel prevederile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003. “Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Carp Gheorghe a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât nu a menționat funcția de administrator pe care o deține în cadrul societății comerciale în declarațiile de interese depuse în calitate de manager (declarații depuse în anii 2018, 2019, 2020 și 2021) precum și în calitate de senator (declarații depuse în anul 2021)”, se arată în comunicatul ANI. Potrivit aceluiaşi document, persoanele evaluate, încă 11 pe lângă Gheorghe Carp, au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. ANI precizează că trei dintre aceste persoane nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, printre acestea neaflându-se şi managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

Firma, fără activitate din 2009

Contactat telefonic, managerul Gheorghe Carp a precizat că firma la care ANI face referire este suspendată din anul 2009. “Este o prostie. Firma este suspendată din 2009, nu are activitate. Este suspendată la Registrul Comerţului. De 13 ani nu a existat nicio semnătură, nicio tranzacţie. Ce să declar? Am transmis şi către ANI acest punct de vedere”, a precizat managerul Gheorghe Carp. Articolul 178 din Legea nr. 95/2006, a cărui prevederi ar fi fost încălcate de Gheorghe Carp, arată că „(1) Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: g) exercitarea funcției de membru în organele de conducere, administrare și control în societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare”. Celălalt articol invocat de Agenţie, este art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia, „Calitatea de deputat și senator este, de asemenea, incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: a) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la societățile reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care desfășoară sistematic și efectiv activități comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare și la instituțiile publice.”