Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers, luni, în orașul eliberat Herson, la câteva zile după retragerea trupelor ruse și a fost primit de ucraineni cu lacrimi în ochi. „Mergem înainte. Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră”, a spus Zelenski.

 

Forțele ucrainene lucrează în continuare pentru a „stabiliza” orașul. Zelenski a fost întâmpinat de locuitorii din Herson în lacrimi și aplauze. Orașul a revenit sub controlul Ucrainei după retragerea trupelor rusești de săptămâna trecută, după ce fusese cucerit la începutul războiului.

Trupele ruse s-au retras, punând capăt speranței Moscovei de a crea un pod terestru către Odesa, de-a lungul coastei Mării Negre.

Oficialii ucraineni cred însă că soldații ruși ar putea fi încă ascunși în interiorul orașului și că liniile rusești se află doar de cealaltă parte a râului Dnipro din apropiere.

De altfel, cu câteva minute înainte de sosirea sa lui Volodimir Zelenski pentru a saluta civilii din orașul eliberat, au fost auzite bombardamentele de către cei aflați în centrul Hersonului.

După ce acesta a terminat de vorbit, s-au mai auzit câteva rafale de focuri de artilerie.

Martorii au declarat că Zelenski a petrecut aproximativ 30 de minute în Herson înainte de a pleca. Ucrainenii s-au adunat în piața principală pentru a-l vedea pe președinte, unii fluturând steagul național, iar alții purtându-l pe umeri.

„Sunt foarte fericit, se vede după reacția oamenilor, reacția lor nu este o punere în scenă”, a declarat Zelenskyy, flancat de gărzi de securitate înarmate. Oamenii așteptau armata ucraineană, pe soldații noștri, pe noi toți”.

El a spus că a fost important pentru el să viziteze orașul și să demonstreze că „ne întoarcem cu adevărat, ne ridicăm cu adevărat steagul”.

Zelenski a mai declarat că au fost găsite cadavrele unor civili și soldați. „În regiunea Herson, armata rusă a lăsat în urmă aceleași atrocități ca și în alte regiuni ale țării noastre, unde a reușit să intre”.

„Vom găsi și vom aduce în fața justiției toți criminalii. Fără nicio îndoială”, a adăugat președintele.

De la începutul războiului, au fost găsite gropi comune în zone precum Bucha, Izyum și Mariupol. Ucraina a acuzat trupele rusești că se află în spatele atrocităților.

Luna trecută, o comisie a ONU a declarat că au fost comise crime de război în Ucraina și că forțele rusești au fost responsabile pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului la începutul invaziei.