Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că este deschis unei eventuale modificări a Constituției, care să includă și anumite propuneri precum creșterea puterii Parlamentului și limitarea numărului mandatelor prezidențiale.

 

Ideea modificării constituționale este atent urmărită în Rusia, pe fondul speculațiilor privind ambițiile politice ale lui Vladimir Putin, aflat la putere fie ca președinte, fie ca premier, din 1999. Putin, în vârstă de 67 de ani, ar urma să se retragă în 2024, la finalul celui de-al patrulea său mandat de președinte.

Potrivit actualei Constituții, care interzice ca o persoană să dețină mai mult de două mandate consecutive de președinte, acesta nu va putea candida imediat după finalul mandatului actual.

Criticii președintelui îl acuză că plănuiește să rămână la putere și după 2024, după ce acesta a sugerat că ar putea aduce modificări Constituției pentru a putea candida din nou și pentru a da mai multă putere Parlamentului.

Joi, Putin a declarat că este deschis ideii de modificare a Constituției în privința atribuțiilor Parlamentului și a Președinției, dar a adăugat că asemenea modificări ar trebui să fie făcute cu prudență.

„Nu este posibil să facem acest lucru decât după pregătiri temeinice și discuții la nivel social. Trebuie să fim foarte atenți”, a declarat Putin în cadrul conferinței sale anuale de presă. El a mai spus că este deschis ideii de limitare a numărului mandatelor prezidențiale, sugerând că Legea Fundamentală ar putea fi modificată în sensul de a limita numărul mandatelor la două, nu la două consecutive, ca în prezent.

„Un lucru care ar putea fi modificat în privința mandatelor de președinte este eliminarea prevederii privind mandatele succesive. Eu însumi am avut două mandate consecutive, după care am părăsit funcția și am avut dreptul constituțional de a reveni ca președinte, pentru că nu am avut mai mult de două mandate consecutive”, a spus liderul de la Kremlin. „Această prevedere deranjează anumiți analiști și persoane din viața politică. Poate ar putea fi eliminată”, a adăugat acesta.