Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cu președintele Chinei, Xi Jinping. Discuțiile separate au avut loc în China acolo unde Orban participă la Forumul Belt and Road, un plan lansat de Xi în urmă cu un deceniu, potrivit Reuters.

 

Anterior, Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping. De asemenea, Viktor Orban s-a întâlnit cu Xi, iar liderul chinez a spus că-l consideră pe premierul din Ungaria un „prieten”.

„Te considerăm un prieten. Ați susținut în mod activ construirea în comun a Belt and Road și ați contribuit la promovarea dezvoltării de înaltă calitate a cooperării Belt and Road”, i-a spus Xi lui Orban, potrivit Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat marţi satisfacţia de a avea Ungaria ca interlocutor în Uniunea Europeană, în întrevederea avută la Beijing cu prim-ministrul Viktor Orban, care se străduieşte să menţină relaţiile cu Moscova în pofida războiului din Ucraina, transmite AFP.

„Ca urmare a condiţiilor geopolitice actuale, posibilităţile de a păstra contactul şi de a dezvolta relaţiile sunt foarte limitate. Dar este satisfăcător faptul că (Rusia) a menţinut relaţii cu multe ţări europene, iar Ungaria este una dintre ele'', i-a spus Putin lui Orban, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

Conform preşedintelui rus, este „foarte important să putem avea schimburi cu o ţară a Uniunii Europene''.

Ungaria a aprobat toate sancţiunile decise de UE pentru a pedepsi Rusia pentru invazia în Ucraina, dar Viktor Orban s-a străduit să le atenueze pe unele şi a adoptat o poziţie mai puţin intransigentă faţă de Rusia, care rămâne un furnizor cheie pentru nevoile energetice ale ţării sale.

Potrivit agenţiei MTI, care îl citează pe Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al lui Orban, cei doi lideri au discutat despre cooperarea ungaro-rusă în domeniul aprovizionării cu gaz şi petrol şi al energiei nucleare.

Orban a subliniat importanţa păcii, afirmând că stoparea afluxului de refugiaţi, a sancţiunilor şi luptelor este cheia pentru întregul continent, inclusiv Ungaria, a indicat purtătorul său de cuvânt.

Întrevederea a avut loc la casa de oaspeţi unde este găzduit Putin înaintea începerii forumului internaţional al iniţiativei chineze „Belt and Road''.

Preşedintele rus este considerat un paria de liderii occidentali după invazia forţelor ruse în Ucraina la 24 februarie 2022, iar de atunci nu s-a întâlnit cu niciunul dintre aceştia.

Conform agenţiei Reuters, Putin şi Orban vorbiseră ultima dată faţă în faţă la 1 februarie 2022, într-o întâlnire de câteva ore la Moscova, cu exact trei săptămâni înainte de lansarea invaziei, pe care Rusia o numeşte „operaţiune militară specială''.