După o perioadă de aplatizare a numărului de rezervări, cauzată de incertitudinea privind vacanța din cauza crizei din educație, dar și a temerilor legate de holeră în urma distrugerii barajului Nova Kahovka din Ucraina, românii continuă să își rezerve concedii pe litoralul bulgăresc.

 

Zvonurile conform cărora apa Mării Negre ar putea fi contaminată cu diferite bacterii în urma distrugerii barajului ucrainean Nova Kahovka au provocat îngrijorare printre acei turiști care aveau programate vacanțe pe litoralul românesc și pe litoralul bulgăresc. Reacțiile oficialilor dezminț, însă, aceste informații și asigură populația că nu există pentru moment dovezi de poluare în acest sens la malul mării în România și în Bulgaria. Calitatea apei va continua să fie monitorizată pe ambele porțiuni de litoral.

Agenții de turism spun că în ultima vreme a existat o perioadă de aplatizare a numărului de rezervări pentru litoralul bulgăresc, însă cel mai probabil nu din cauza temerilor legate de holera, ci ca urmare a unor alți factori precum criza din educație, incertitudinea legată de vacanțele copiilor și de concedii, până la un anumit punct. Românii continuă în prezent să-și rezerve vacanțele în Bulgaria, înregistrându-se în general o creștere comparativ cu vara anului 2022. În plus, hotelierii au oferte last minute pentru români, din ce în ce mai avantajoase.

„Au existat întrebări din partea turiștilor care aveau rezervate vacanțe pe litoralul bulgăresc. Recomandăm tuturor celor care au aceste temeri să se informeze numai din surse oficiale și să urmărească datele oficiale publicate de autoritățile competente. Autoritățile din Bulgaria înțeleg, fac verificări și iau în considerare îngrijorarea românilor, cu atât mai mult cu cât țara noastră este cea mai importantă sursă de turiști pentru litoralul bulgăresc. Astfel, românii nu ar trebui să aibă nicio ezitare în a-și rezerva vacanțe. Conform autorităților, probabilitatea unor astfel de scenarii este aproape zero și, în orice situație, banii achitați nu se pierd”, declară Sebastian Constantinescu, CEO & Founder Travel Planner.

După apariția speculațiilor cu privire la o eventuală răspândire a unui presupus virus în apele Mării Negre din România și din Bulgaria, reacțiile oficialilor nu au întârziat să apară. Pe site-ul oficial al Ministerului Mediului și al Apelor din Bulgaria scrie: „Nu există dovezi de poluare în apele bulgare din Marea Neagră după distrugerea barajului Nova Kakhovka din Ucraina. Ministerul Mediului și al Apelor (MOEW), împreună cu autoritățile ucrainene, moldovenești și române, fac zilnic schimb de informații cu privire la potențiala poluare din Marea Neagră. Direcția Bazinului Mării Negre și Agenția Executivă de Mediu monitorizează și indicatori suplimentari de impact potențial în urma incidentului. Observațiile prin satelit și modelarea matematică a curentilor de apă din Marea Neagră nu indică în prezent niciun motiv de îngrijorare, iar în cazul în care se identifică un risc potențial se vor lua măsuri preventive și se va informa populația.

Bulgaria se menține în fruntea clasamentului destinațiilor pentru vacanța la mare alese de către turiștii români, fiind avantajată de apropierea față de casă, dar și de regimul de cazare all inclusive dominant, de serviciile bune și foarte bune, de ofertele tentante, dar și de multitudinea de obiective turistice, fie acestea naturale sau istorice.