Liderii țărilor din UE au lansat joi, în cursul unui summit la Bruxelles, un apel marilor actori de pe internet să își asume responsabilitățile în lupta împotriva terorismului online, amenințând cu adoptarea unei legislații europene pentru a-i determina în acest sens.

"Lansăm un apel companiilor de media sociale să facă tot ce este necesar pentru a împiedica difuzarea de conținut terorist pe internet", a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o conferință de presă.

"Dacă va fi necesar, suntem pregătiți să adoptăm o legislație adaptată", a afirmat el la finalul unei sesiuni de discuții cu liderii Celor 28, reuniți la Bruxelles pentru un summit de două zile. Această posibilitate de a legifera la nivel european a fost adăugată în concluziile summitului, după ce nu figura în versiunile pregătitoare. UE cere firmelor în cauză "să dezvolte noi instrumente pentru a detecta și elimina automat acest conținut", a explicat Donald Tusk. De asemenea, liderii UE au cerut "să rezolve provocările pe care le ridică sistemele ce le permit teroriștilor să comunice prin mijloace la care autoritățile competente nu au acces, inclusiv criptarea de la un capăt la celălalt". Ei au solicitat "accesul efectiv la dovezile electronice" pentru a lupta împotriva terorismului și criminalității, făcând ecou solicitărilor repetate ale Berlinului, Parisului și Londrei. Franța și Germania s-au pronunțat de mai multe ori în favoarea unui cadru juridic european pentru rețelele de telecomunicații criptate, inclusiv serviciile de mesagerie de pe alte continente. "Deschiderea posibilității de a legifera pe plan european este un progres de care sunt absolut mulțumit", a declarat președintele francez, Emmanuel Macron. La rândul său, premierul britanic, Theresa May, a insistat pe această temă, fiind de părere că "trebuie făcute presiuni asupra companiilor pentru ca acestea să acționeze". În mai 2016, patru platforme de media sociale (Facebook, Twitter, YouTube și Microsoft) au semnat un "cod de conduită" în care s-au angajat pe lângă Comisia Europeană să lupte împotriva incitărilor la ură difuzate on-line în Europa.