Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins duminică o ofertă rusă de negocieri în Belarus, afirmând că Minskul a fost complice la invazia rusă. Președintele Ucraainean s-a declarat deschis pentru negocieri în alte locații, scrie Reuters.

Kremlinul a declarat duminică că delegația sa este pregătită să se întâlnească cu oficialii ucraineni în orașul bielorus Gomel. Președintele Zelenski a spus că discuțiile ar putea avea loc în Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul sau Baku.

"Varşovia, Bratislava, Istanbul, Baku. Le-am propus pe toate. Şi ne-ar conveni oricare", a replicat Zelenski într-un mesaj video difuzat online. 
El a adăugat în mesaj că "noaptea trecută a fost grea, cu noi tiruri, bombardamente în cartiere locuite, asupra unor infrastructuri civile". "Nu mai e nimic care să nu fie considerat de ocupant ţintă legitimă", spune Zelenski.
Liderul ucrainean se adresează totodată belaruşilor, afirmând: "De pe teritoriul vostru ni se ucid copiii. Cum vă veţi putea privi copiii în ochi, cum vă veţi mai putea privi în ochi unii pe alţii?"

 

Crește numărul refugiaților

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a declarat sâmbătă că peste 150.000 de persoane au fost nevoite să fugă din calea violențelor rusești din Ucraina. "Mai mult de 150.000 de refugiați ucraineni au trecut acum în țările vecine, jumătate dintre ei în Polonia, iar mulți în Ungaria, Moldova, România și dincolo de acestea", a spus el.
"Deplasările din Ucraina sunt, de asemenea, în creștere, dar situația militară face dificilă estimarea cifrelor și furnizarea de ajutor", a mai spus Grandi într-un tweet.

 

Pierderile armatei ruse

13 avioane, 8 elicoptere, 102 tancuri, 536 de vehicule brindate, 15 tunuri, 3.500 de militari și 200 de prizonieri apar ca pierderi ale armatei ruse, într-un comunicat al Ministerului Apărării din Ucraina. Ministerul Sănătății din Ucraina a prezentat și pierderile din rândul populației civile, în timpul conflictului. Astfel, trupele rusești au ucis 198 de civili ucrainieni, din care trei copii, iar 1.115 persoane, din care 33 sunt minori.
Generalul-maior ucrainean Boris Kremenetski a declarat sâmbătă reporterilor de la Washington că Ucraina a capturat aproximativ 200 de soldați ruși care erau "prost echipați", scrie CNN.

"Am capturat în jur de 200 de soldați ruși, unii dintre ei în vârstă de 19 ani, deloc antrenați, prost echipați. Îi tratăm conform Convenției de la Geneva, conform dreptului umanitar internațional", a declarat Kremenetski, care este oficial al Ambasadei Ucrainei în SUA. CNN nu a reușit să verifice în mod independent afirmațiile generalului. El a mai spus că soldaților li s-a permis "să își sune părinții" și că li s-a dat mâncare și apă. Kremenetski a declarat că lucrează îndeaproape cu Pentagonul, și că Ucraina are încă nevoie de mai mult sprijin cu ajutor militar. 
"Există o listă de cerințe cruciale și încă avem nevoie de mai multe capacități. Pot să vă asigur că ceea ce am primit deja a fost folosit în mod corespunzător", a spus el.

 

Ucraina cere ajutorul voluntarilor străini

 Kievul spune că înființează o legiune "internațională" pentru străinii care doresc să se ofere voluntari în sprijinul Ucrainei, anunță BBC.

"Aceasta va fi principala dovadă a sprijinului dumneavoastră pentru țara noastră", a remarcat președintele Volodymyr Zelensky într-o declarație emisă duminică dimineață cu privire la noua "legiune străină" a Ucrainei.