Crucea Roșie anunță că lucrătorii săi încercau vineri să intre în orașul Mariupol pentru a ajunge la civilii blocați din cauza asediului organizat de armata rusă. Peste 150 de copii au fost uciși de la începutul invaziei rusești, spun oficialii ucraineni.

 

Lucrătorii Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) erau vineri „în mișcare” din Zaporizhzhia pentru a ajunge la miile de civili blocați în Mariupol, anunțau reprezentanții organizației.

Asta după ce joi, Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia va întrerupe atacurile pentru a permite oamenilor să plece, în timp ce premierul Norvegiei a anunțat că președintele Vladimir Putin l-a asigurat că va fi acordat acces umanitar. Totuși, autoritățile locale susțin că orașul este blocat și că nimeni nu poate intra.

„Orașul rămâne închis la intrare și foarte periculos la ieșire cu transportul personal”, a spus Petro Andryushchenko, consilierul primarului din Mariupol.

Mii de persoane au reușit să părăsească orașul în ultimele săptămâni, dar autoritățile au declarat că alte încercări de a scoate oamenii din Mariupol au eșuat. Se estimează că aproximativ 170.000 de persoane sunt încă blocate în în regiune, după săptămâni de bombardamente constante.

Cel puțin 153 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești, în urmă cu cinci săptămâni, iar peste 245 de copii au fost răniți, a anunțat vineri, într-un comunicat de presă, biroul procurorului general al țării.

De asemenea, bombardamentele și obuzele au avariat 859 de instituții de învățământ, dintre care 83 au fost „complet distruse”, potrivit comunicatului.

Parchetul general ucrainean a precizat că încă lucrează pentru a stabili numărul total de copii răniți în Mariupol, precum și în unele zone din regiunile Kiev, Cernigău și Luhansk (Mediafax).