Trupele belaruse au invadat Ucraina, anunță oficialii de la Kiev. Potrivit canalului oficial al parlamentului ucrainean, trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv pentru a ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. Informația ar fi fost confirmată de un purtător de cuvânt al forțelor ucrainene de apărare din regiunea Cernihiv, citat de canalul oficial de Twitter al Radei.

Armata din Belarus a intrat în regiunea Cernihov. Acest lucru a fost confirmat de Vitaly Kirillov, speaker al departamentului regional al forțelor de apărare „Sever”. „Belarus a intrat în război. Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv", se arată în comunicat. Locuitorii din satele Slabin, Pakul și Mykhailo-Kotsyubynskyy raportează transferul de echipament militar. Locuitorii din Mykhailo-Kotsyubynskyy raportează că la ora 11:30 a.m. a trecut un convoi bielorus de 33 de vehicule, dintre care 11 erau vehicule Grady. Telecomunicațiile mobile sunt bruiate. Anterior, Centrul pentru Strategii de Apărare a raportat că există o probabilitate foarte mare ca autoproclamatul Guvern al Republicii Belarus (RB) să decidă implicarea Forțelor Armate belaruse în războiul purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Acest lucru înseamnă angajarea tuturor forțelor și echipamentelor Forțelor Aeriene din Belarus împotriva forțelor de apărare din Ucraina.

Cu puțin timp înainte, Lukașenko a spus că nu se va alătura invaziei declanşată de Rusia. 

Republica Belarus nu intenţionează să se alăture „operaţiunii militare" a Rusiei în Ucraina, a reiterat marţi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, informează Reuters, care citează Belta. Oficial, Moscova îşi denumeşte intervenţia în Ucraina „o operaţiune militară specială", menită să "demilitarizeze" această ţară. De asemenea, Lukaşenko a infirmat acuzaţiile Kievului conform cărora trupe ruse au atacat Ucraina de pe teritoriul Belarus. Mai mult decât atât, Lukaşenko a afirmat că unele divizii de rachetă din Ucraina din apropiere de frontiera belarusă intenţionau să atace trupele ruse care se aflau pe teritoriul Belarus. Preşedintele Lukaşenko a declarat totodată că Occidentul a avut drept obiectiv să provoace Belarus şi mai ales Rusia, "implicând în această poveste partea ucraineană, cu promisiuni irealizabile de a primi ţara în UE şi NATO".