China a concentrat forţe de ordine la câţiva kilometri de frontiera Regiunii Administrative Speciale Hong Kong, în timp ce preşedintele american Donald Trump a invitat Beijingul să acţioneze „cu umanitate” faţă de manifestaţiile din fosta colonie britanică.

 

După două luni de proteste la Hong Kong împotriva executivului pro-Beijing, sute de membri ai forţelor paramilitare chineze au participat joi la manevre, foarte mediatizate, la Shenzhen, metropola situată de cealaltă parte a frontierei cu Hong Kong, generând temeri că guvernul central chinez ar putea recurge la intervenţie împotriva mişcării de contestare care afectează „regiunea administrativă specială”, potrivit Reuters.

O sută de vehicule militare, între care blindate, au fost văzute în preajma unui stadion din Shenzhen, în timp ce forţe paramilitare ale poliţiei armatei populare (PAP) mărşăluiau în formaţie, conform agenţiei britanice de presă.

Bărbaţii, aparţinând aparent poliţiei militare, defilau în rânduri strânse şi agitau drapele roşii sau se antrenau în alergări, în timp ce alţii circulau pe motociclete în afara stadionului, situat la mai puţin de 7 km de frontieră.

Motivul prezenţei lor pe stadion nu este cunoscut, dar Beijingul a sugerat în ultimele zile ideea unei intervenţii pentru a restabili ordinea în fosta colonie britanică, presa oficială chineză difuzând înregistrări video care arătau convoaie militare îndreptându-se spre Shenzhen. Poliţia militară, însărcinată în special cu menţinerea ordinii, depinde de Comisia militară centrală (CMC), un organism subordonat direct preşedintelui Xi Jinping.

În faţa riscului unei intervenţii, preşedintele american Donald Trump a exercitat presiuni asupra Chinei făcând legătura între două dosare fierbinţi: criza din Hong Kong şi negocierile comerciale.

Liderul de la Casa Albă s-a declarat încrezător că Xi Jinping va soluționa „rapid și într-un mod uman” situația din Hong Kong. Trump a mai afirmat că Xi „este un mare lider care este respectat foarte mult de poporul său”.

„Îl cunosc foarte bine pe președintele Xi al Chinei. Este un mare lider care este respectat foarte mult de poporul său. De asemenea, este un om bun într-o «afacere dificilă». Nu am nicio îndoială că dacă președintele Xi vrea să rezolve rapid și uman problema Hong Kong, o poate face. Întrevedere personală?”, se arată într-un mesaj postat pe Twitter de Trump. Într-un alt mesaj, postat tot miercuri seară, președintele american a indicat că felul în care regimul de la Beijing gestionează situația din Hong Kong are impact și asupra negocierilor pe tema unui acord comercial între SUA și China.

„Desigur, China vrea să facă o înţelegere. Mai întâi însă să trateze în mod uman Hong Kong-ul!”, afirmă liderul american.