Ceva mai mult de trei din patru palestinieni au o opinie pozitivă despre Hamas, potrivit unui sondaj de opinie realizat de firma de sondare Lumea arabă pentru cercetare şi dezvoltare (Arab World for Research and Development, AWRAD) după atacul terorist din 7 octombrie comis de gruparea islamistă palestiniană pe teritoriul Israelului.

 

Institutul de sondare, cu sediul la Ramallah, a chestionat 668 de adulţi palestinieni din sudul Fâşiei Gaza şi din Cisiordania, între 31 octombrie şi 7 noiembrie. AWRAD a informat că eşantionul reprezentativ a inclus persoane cu caracteristici socio-economice diferite şi a beneficiat de o reprezentare egală între femei şi bărbaţi, „distribuiţi în mod proporţional în Cisiordania şi Gaza". Marja de eroare este de +/-4%, transmite agenţia de presă israeliană TPS.

Rolul Hamas, văzut drept „foarte pozitiv" de 48,2% dintre respondenţi şi „oarecum pozitiv" de 27,8%

Sondajul palestinian - primul de acest fel după atacurile Hamas din 7 octombrie - a relevat că 48,2% dintre respondenţi caracterizează rolul Hamas drept „foarte pozitiv", în timp ce 27,8% consideră rolul grupării ca fiind „oarecum pozitiv". Aproape 80% dintre palestinienii chestionaţi privesc rolul Brigăzilor Al-Qassam, aripa armată a Hamas, drept pozitiv.

La întrebarea „cât de mult sprijiniţi operaţiunea militară din 7 octombrie realizată de rezistenţa palestiniană condusă de Hamas?", 59,3% dintre palestinienii chestionaţi au declarat că „sprijină în cel mai înalt grad" atacurile, iar 15,7% au afirmat că „sprijină oarecum" atacurile. Doar 12,7% dintre palestinieni şi-au exprimat dezaprobarea, iar 10,9% au răspuns că nici nu sprijină, nici nu se opun atacului.

Aproape toţi respondenţii (98%) au declarat că „evenimentele în desfăşurare" îi fac să se simtă „mândri de identitatea lor palestiniană", iar un procent egal au declarat că „nu vor uita şi nu vor ierta niciodată" statul israelian pentru operaţiunea sa militară în curs împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

Trei sferturi dintre palestinieni au declarat că se aşteaptă ca războiul dintre Israel şi Hamas să se încheie cu o victorie palestiniană.

În plus, 97,6% dintre palestinienii chestionaţi de AWRAD au o părere „foarte negativă" despre Statele Unite ale Americii. Însă nici Iranul nu stă foarte bine, 50,4% respondenţi afirmând că au o părere „foarte negativă" despre republica islamică. La fel, 48,7% dintre respondenţi au o părere „foarte negativă" despre Turcia, 73,2% cred acelaşi lucru despre Egipt şi 73,5% despre Iordania. Palestinienii au exprimat păreri „foarte negative" şi despre Arabia Saudită (86,8%), Emiratele Arabe Unite (88,8%), Rusia (41,9%) şi China (46,7%). Nici entităţi sau organizaţii internaţionale nu sunt mai bine văzute de palestinieni. Potrivit sondajului, 81,1% au o părere "foarte negativă" despre UE, 69,2% despre ONU şi 46,6% despre Crucea Roşie Internaţională.

Doar 17,2% dintre palestinieni sprijină soluţia a două state

Totodată, 74,7% dintre respondenţi au declarat că sprijină soluţia unui stat palestinian de la râu (Iordan) până la mare (după controversatul slogan „De la râu până la mare, Palestina va fi liberă", văzut de unii drept un apel la pace şi egalitate, după decenii de ocupaţie israeliană, în timp ce alţii îl consideră un apel clar la distrugerea statului Israel - n.r.), 17,2% s-au declarat în favoarea soluţiei a două state, unul palestinian şi celălalt israelian, şi numai 5,4% au sprijinit soluţia „un singur stat pentru cele două popoare".

La 7 octombrie, militanţi ai Hamas au lansat un atac împotriva Israelului, de o amploare şi violenţă nemaiîntâlnite de la crearea statului israelian în 1948. Atacul s-a soldat cu circa 1.200 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor. Armata israeliană estimează că aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatice în Gaza. De atunci, Israelul a bombardat continuu Gaza şi a desfăşurat o operaţiune terestră cu scopul de a "anihila" Hamas. Bombardamentele au ucis peste 16.000 de persoane, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas.