Oficialii ucraineni au declarat că o unitate a forțelor speciale cecene, cunoscută sub numele de „Kadîroviți”, a fost implicată într-un plan de asasinare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Sky News. Planul a fost dejucat.

Șeful securității ucrainene, Oleksiy Danilo, a declarat: „Suntem conștienți de operațiunea specială care pe care urma să o pună în aplicare Kadîroviți pentru a-l elimina pe președintele nostru”.

Danilo a mai spus că Ucraina a fost informată despre complot de către membrii ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei.

 

Refugiații curg în valuri

Peste 670.000 de ucraineni au fugit de la începutul războiului și s-au refugiat în țările din jur. Mai mult de jumătate dintre ei au ales Polonia.

Organizația Națiunilor Unite a confirmat că un total de 677 243 de refugiați ucraineni au intrat până acum în țările vecine. Cei mai mulți au ales Polonia - 377.400 de persoane. Alți 89.561 de ucraineni s-au refugiat în Ungaria, 65.391 în Rep. Moldova. În Slovacia sunt 54.304 refugiați. În România sunt 38.461 de refugiați. În Belarus s-au refugiat 329 de cetățeni ucraineni.

Între timp, Agenția ONU pentru Refugiați spune că un total de 51.797 de persoane au călătorit mai departe în alte țări europene.

 

Ministerul Apărării rus: Am preluat controlul în Herson

Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a transmis, miercuri, că rușii au preluat controlul în orașul ucrainean Herson. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat instaurarea controlului asupra orașului Herson.

Ocuparea orașului Herson a fost confirmată și în presa rusă, potrivit CNN. Presa rusă l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov.

Infrastructura civilă, facilitățile de susținere a vieții și transportul urban funcționează normal, a declarat Konashenkov, potrivit agenției de presă de stat TASS.

 

Rezistenţa ucrainenilor a fost lăudată de Joe Biden.

Președintele american Joe Biden i-a lăudat pe ucraineni în discursul despre Starea Naţiunii, ținut în fața Congresului. Efortul poporului ucrainean de a rezista invaziei ruse este admirabil, crede preşedintele american. Discursul preşedintelui a fost aclamat de membrii Congresului SUA. Preşedintele american Joe Biden a dedicat o mare parte din prima parte a discursului său Ucrainei şi luptei acesteia împotriva lui Vladimir Putin.

Rezistenţa ucrainenilor a fost lăudată de Joe Biden. Ucrainenii sunt apreciaţi pentru curajul şi patriotismul de care dau dovadă, în ciuda raportului de forţă inegal cu Rusia.

„În urmă cu şase zile, Vladimir Putin a căutat să zdruncine fundamentele lumii libere, crezând că va înclina balanţa în favoarea sa. Dar a calculat greşit. A crezut că va putea comanda în Ucraina după bunul plac. În schimb, a întâlnit un zid puternic pe care nu şi l-a imaginat niciodată. Un zid ridicat din inimile a mii de patrioţi. A cunoscut tăria poporului ucrainean”, a spus președintele american.

Totodată, Joe Biden şi-a exprimat angajamentul SUA faţă de Ucraina printr-un anunţ. Un pachet în valoare de 350 de milioane de dolari asistenţă militară va fi livrat ucrainenilor, notează The Hill.