Președintele Donald Trump a salutat „progresul extraordinar” obținut la summitul NATO în ceea ce privește sporirea alocărilor bugetare pentru apărare și afirmă că nu consideră că este necesar să retragă SUA din NATO.

Întrebat dacă ar lua în calcul să amenințe că ar putea retrage Statele Unite din NATO, Trump a declarat că acest lucru „nu este necesar”. Președintele SUA a făcut aceste afirmații într-o conferință de presă după tensionatul summit NATO de la Bruxelles.

„Cred că probabil aș putea (retrage SUA din NATO), dar asta nu este necesar. Însă astăzi au depus eforturi așa cum nu au mai făcut-o niciodată”, a declarat președintele Donald Trump. El le-a transmis celorlați lideri NATO că „ar fi foarte nemulțumit dacă nu-și sporesc angajamentele într-un mod foarte substanțial. Pentru că Statele Unite plătesc o sumă enormă - probabil 90% din costul NATO”. Trump a adăugat că „toți au fost de acord să-și sporească substanțial angajamentele. Le vor crește la niveluri la care nu au crezut vreodată”.

Trump a sugerat că angajamentele asumate de aliații NATO privind sporirea contribuțiilor pentru apărare reprezintă un indicator al succesului său, însă nu este momentan clar ce angajamente a obținut, iar președintele a refuzat să ofere mai multe detalii în acest sens, spunând doar că aliații NATO vor cheltui mai mult pentru apărare și mai rapid.

În cadrul unei sesiuni neprogramate, cu uşile închise, preşedintele american a lansat un nou atac la adresa bugetului consacrat apărării de aliaţii SUA din NATO şi a practicilor comerciale europene, au indicat două surse citate de agenţia Reuters. Liderii NATO le-au cerut reprezentanţilor Ucrainei şi Georgiei, care sunt partenere ale Alianţei, să părăsească sala, în vederea sesiunii rezervate doar aliaţilor, au adăugat sursele.

Cu acest prilej, liderul de la Casa Albă şi-a înăsprit semnificativ tonul în privinţa cheltuielilor militare ale aliaţilor, menţionând Germania, Spania şi Belgia şi insistând ca obiectivul de 2% din PIB să fie atins într-un interval mai scurt de timp, au spus sursele. Totuşi, Trump nu a ameninţat cu retragerea din NATO, au menţionat două surse aliate, potrivit Reuters.

Agenţia dpa a transmis, tot „pe surse", că Trump le-a spus în cadrul sesiunii celor 28 de omologi ai săi că, dacă nu îşi majorează în mod adecvat bugetul apărării, SUA ar putea continua pe cont propriu în materie de apărare.

Surse diplomatice concordante citate de France Presse au explicat că preşedintele american „a profitat de timpul alocat discursului său pentru a reveni la problema" cheltuielilor militare şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, „a convocat prin urmare o reuniune extraordinară" pe această temă.