Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că este încrezător că toate țările vor implementa planurile pe care liderii NATO le vor aproba, întrebat despre capacitatea NATO de a mobiliza până la 300.000 de militari în caz de necesitate.

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, marți, că „odată ce NATO aprobă planurile regionale de apărare, odată ce ia decizia politică”, acestea vor deveni un „standard” pentru țările membre ale Alianței.

„Sunt încrezător că toate țările vor implementa planurile pe care liderii NATO le vor aproba”, a spus Mircea Geoană în cadrul NATO Public Forum, care are loc în marja Summitului NATO de la Vilnius.

El a răspuns la o întrebare din public referitoare la capacitatea NATO de a mobiliza până la 300.000 de militari în caz de necesitate.

„În ultimii 20 - 25 de ani, mulți aliați, în special aliații europeni, au colectat dividendele păcii și nu a fost atât de mult nevoie să investim în baza industrială, în armatele noastre. Acum trebuie să facem acest lucru. Trebuie să așteptăm ca liderii NATO să aprobe aceste planuri regionale de apărare. După ce le vor aproba, le vor implementa. Le vor adapta la resurse, la un număr mai mare de oameni, mai bine pregătiți, cu mai multe echipamente pre-poziționate, conform planurilor”, a spus Geoană.

NATO va stabili de asemenea „o cale a reformelor" pentru Ucraina, cu scopul ca această ţară să poată să se alăture alianţei nord-atlantice, însă nu şi „un calendar", a declarat marţi consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, transmite AFP.

„O cale a reformelor pentru Ucraina" va fi trasată, dar "nu pot oferi un calendar", le-a transmis Sullivan jurnaliştilor prezenţi la Vilnius, unde are loc marţi şi miercuri summitul NATO.

În esenţă, la summitul de la Vilnius, NATO va trimite un „semnal pozitiv" Ucrainei cu privire la intenţia Kievului de a adera la alianţă, a mai spus Sullivan, potrivit Reuters.

Sullivan a mai anunţat că miercuri va avea loc o întâlnire între preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

La Summitul NATO de la Vilnius (Lituania), care se va desfășura între 11 și 12 iulie 2023, va fi aprobată o nouă generație de planuri de apărare în NATO, denumite generic „planuri regionale de apărare”.

Aceste planuri sunt împărțite în trei zone geografice: o zonă nordică, o zonă centrală și o zonă sudică, din care fac parte Marea Neagră și Marea Mediterană. Potrivit acestor planuri, țările NATO vor pune la dispoziția comandanților Alianței aproximativ 300.000 de militari echipați, pregătiți, gata să intervină în caz de necesitate.