Statele Unite revin pe scena mondială şi vor reacţiona în cazul în care Rusia continuă acţiunile negative, a declarat preşedintele american, Joseph Biden, aflat în vizită în Marea Britanie pentru summitul Grupului G7.

 

„Statele Unite au revenit, iar democraţiile lumii sunt unite în contracararea celor mai dure provocări şi a problemelor care contează cel mai mult pentru viitorul nostru", a declarat Joseph Biden, conform BBC News.

„Noi nu vrem un conflict cu Rusia. Vrem o relaţie stabilă şi predictibilă, dar am fost foarte clar: Statele Unite vor răspunde în mod puternic şi semnificativ dacă Guvernul Rusiei se implică în activităţi dăunătoare", a avertizat Joseph Biden.

În prima etapă a turneului în Europa, Joseph Biden va participa la summitul Grupului statelor puternic industrializate, G7, o organizaţie formată din SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie. La reuniunea G7 participă şi liderii Uniunii Europene.

Joseph Biden a subliniat că principalul obiectiv al turneului în Europa este a transmite un mesaj clar de unitate Rusiei şi Chinei. „Obiectivul este consolidarea alianţei, pentru a-i arăta clar preşedintelui rus Vladimir Putin şi Chinei că relaţiile dintre Europa şi Statele Unite sunt strânse", a afirmat Joseph Biden.

Într-un editorial publicat în cotidianul The Washington Post, Joseph Biden a pledat pentru consolidarea alianţei naţiunilor democratice, subliniind că acesta este unul dintre obiectivele turneului său în Europa.

După Marea Britanie, Joseph Biden se va deplasa în Belgia, unde va participa la summitul NATO şi la o reuniune cu liderii Uniunii Europene. „Valorile democratice comune sunt baza celei mai de succes alianţe din istorie. La Bruxelles, la summitul NATO, voi afirma angajamentul de neclintit al SUA pentru Articolul 5 şi voi asigura că alianţa noastră este puternică în faţa oricărei provocări, inclusiv în cazul ameninţărilor de genul atacurilor cibernetice şi infrastructurii esenţiale. Tot la Bruxelles, mă voi întâlni cu preşedintele Comisiei Europene şi cu preşedintele Consiliului European pentru a discuta despre modul în care SUA şi Europa pot colabora strâns asupra provocărilor mondiale. Ne vom concentra pe a asigura că democraţiile cu economii de piaţă, nu China sau alţii, scriu regulile secolului 21 în materie de comerţ şi tehnologie. Şi vom continua să urmărim obiectivul unei Europe unite, liberă şi în pace", a afirmat Joseph Biden.

La finalul turneului, Joseph Biden se va întâlni în oraşul elveţian Geneva cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Întrebat dacă va ajunge la un acord cu Vladimir Putin în materie de securitate cibernetică, Joseph Biden a răspuns: „Cine ştie? Va fi un subiect de discuţie".