Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a semnat joi un decret care prevede acordarea cetăţeniei ruse străinilor care semnează un contract cu armata rusă pe parcursul desfăşurării războiului din Ucraina, informează EFE.

Documentul a fost publicat pe portalul oficial de informaţii juridice al Rusiei. Putin a declarat pe 14 decembrie că în fiecare zi circa 1.500 de persoane au semnat contracte cu armata rusă. Decretul permite personalului militar străin care s-a pensionat din motive de sănătate sau militarilor care şi-au derulat deja contractul cu Forţele Armate Ruse să solicite cetăţenia rusă. În afară de militari, şi membrii familiilor acestora vor putea solicita un paşaport rusesc.

La sfârşitul lunii decembrie, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a dat asigurări că jumătate de milion de persoane s-au înrolat cu contract în armata rusă în cursul anului 2023.

Portalul RBC, care a citat un raport al Forţelor Armate Ruse, a menţionat, la rândul său, că un total de 640.000 de persoane sunt înrolate în prezent în armată cu contracte profesionale.