Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, își va încheia mandatul în octombrie, așa cum a fost planificat, a declarat un purtător de cuvânt al alianței, după ce un ziar a relatat că se pregătește o nouă prelungire.

 

„Mandatul secretarului general Jens Stoltenberg a fost prelungit de trei ori, iar el a servit în total aproape nouă ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. „Mandatul secretarului general se încheie în luna octombrie a acestui an și nu are nicio intenție de a solicita o nouă prelungire a mandatului său”.

Anterior, publicația Welt am Sonntag a relatat că mandatul lui Stoltenberg urma să fie prelungit din nou, până în aprilie 2024, datorită „realizărilor sale remarcabile” și pentru a garanta stabilitatea alianței militare în timpul războiului în curs de desfășurare din Ucraina, relatează Reuters.

Există un acord informal între cele 30 de state membre ca Stoltenberg să rămână în funcție și după încheierea mandatului său la 30 septembrie, a precizat ziarul, adăugând că o decizie oficială va fi luată în următoarele săptămâni.

Lui Stoltenberg, economist de formație și fost lider al Partidului Laburist din Norvegia, i s-a prelungit mandatul în cadrul NATO anul trecut.

El a fost prim-ministru al Norvegiei în perioada 2000-2001 și 2005-2013, înainte de a deveni șeful NATO în anul următor. El a fost, de asemenea, ministru de finanțe și ministru al energiei.

Welt a declarat că membrii alianței au dorit să-i ofere lui Stoltenberg oportunitatea de a prezida summitul de aniversare a 75 de ani al organizației, care va avea loc la Washington în aprilie 2024. De asemenea, el ar fi în măsură să devină președinte al Băncii Mondiale atunci când David Malpass se va retrage în aceeași perioadă, a precizat publicația.

Nu a fost luată nicio decizie cu privire la cine îi va succeda lui Stoltenberg, dar premierul spaniol Pedro Sanchez și secretarul britanic al Apărării Ben Wallace se numără printre principalii candidați pentru acest post, potrivit Welt.