Forţele militare numite Gardienii Revoluţiei din Iran au capturat ieri, în Golful Persic, o navă din Emiratele Arabe Unite care transporta carburant, incident care probabil va amplifica tensiunile cu Statele Unite.

„Nava a fost capturată în largul Insulei Tonb-e Bozorg din Golful Persic; echipajul a fost transferat autorităţilor din provincia Hormozgan", au anunţat Gardienii Revoluţiei, conform agenţiei de presă ISNA.

Surse citate de agenţia de presă Fars au declarat că nava capturată, care ar avea la bord motorină, aparţine Emiratelor Arabe Unite. Incidentul maritim intervine în contextul în care Statele Unite au acuzat Iranul de comiterea atacurilor care au vizat două rafinării din Arabia Saudită.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.

Rusia îndeamnă la reţinere

Rusia a cerut, luni, comunităţii internaţionale să nu tragă concluzii „pripite” în cazul atacurilor cu drone care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită, în contextul în care Statele Unite au atribuit aceste acţiuni Iranului.

„Le cerem tuturor ţărilor să se abţină de la orice acţiune ori concluzie pripită care pot agrava situaţia”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Acest incident reprezintă o situaţie foarte neplăcută pentru pieţele mondiale ale petrolului. Sperăm că Arabia Saudită va putea remedia pagubele cât mai curând”, a adăugat Dmitri Peskov.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită, atribuite de Administraţia Donald Trump Iranului, afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită. Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais.

Administraţia Donald Trump a atribuit atacurile Iranului. „În contextul apelurilor pentru detensionarea situaţiei, Iranul a lansat acum un atac fără precedent asupra fluxului energetic global. Nu există nicio dovadă că atacurile au fost lansate din Yemen. Cerem tuturor naţiunilor să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor colabora cu partenerii şi aliaţii pentru a se asigura că pieţele energetice rămân aprovizionate bine şi că Iranul va fi tras la răspundere pentru agresiune”, a declarat, sâmbătă seară, secretarul de Stat american, Mike Pompeo. Administraţia de la Teheran a respins acuzaţiile.