Boris Nadejdin, candidatul antirăzboi şi oponent al preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat joi că nu a fost autorizat de Comisia Electorală Centrală (CEC) să participe la alegerile prezidenţiale din martie în Rusia, relatează AFP şi Reuters.

 

Acest veteran discret al vieţii politice a canalizat speranţele ruşilor care se opun politicii Kremlinului în absenţa altor personalităţi mai cunoscute ale opoziţiei, care se află toate în exil sau după gratii.

„Comisia Electorală Centrală a refuzat să-mi înregistreze candidatura", a indicat pe Telegram Nadejdin, în vârstă de 60 de ani. Comisia Electorală, organismul însărcinat cu organizarea alegerilor în Rusia, loial Kremlinului, a votat în unanimitate în sensul de a refuza înregistrarea candidaturii lui Nadejdin, potrivit unei jurnaliste AFP prezentă la audieri.

Comisia electorală îi reproşează lui Nadejdin că nu a strâns 100.000 de semnături valide de alegători care îl susţin pentru a se putea prezenta la prezidenţiale. Un grup de lucru al Comisiei a emis luni un aviz negativ cu privire la candidatura lui Nadejdin, declarând că a găsit 15% de „semnături eronate” printre cele depuse de acesta, adică de trei ori mai mult decât limita de eroare autorizată.

„Participarea la alegerile prezidenţiale din 2024 este cea mai importantă decizie politică din viaţa mea. Nu mă dau îndărăt de la intenţiile mele. Voi contesta decizia Comisiei Electorale la Curtea Supremă”, a adăugat el.

Într-un context de reprimare sistematică a oricărei contestări la adresa puterii în Rusia, realegerea preşedintelui în exerciţiu Vladimir Putin la scrutinul ce va fi organizat între 15 şi 17 martie nu lasă loc de îndoială. Este puţin probabil ca Curtea Supremă, o altă instituţie fidelă Kremlinului, să se pronunţe în favoarea lui Nadejdin.

În acest context, Nadejdin nu-şi făcea prea multe iluzii cu privire la şansele sale de reuşită în alegerile prezidenţiale, dar a declarat totuşi pentru AFP la sfârşitul lunii ianuarie că speră ca scrutinul prezidenţial să marcheze „începutul sfârşitului” erei lui Putin.

„Zeci de milioane de persoane aveau de gând să voteze pentru mine. Sunt pe locul doi după Putin”, a declarat Nadejdin joi, în faţa Comisiei electorale.

Fost deputat liberal, cu o carieră politică până acum discretă, Boris Nadejdin a promis să oprească „coşmarul” ofensivei în Ucraina, să pună capăt „militarizării” Rusiei şi să elibereze „toţi deţinuţii politici", între care şi opozantul Aleksei Navalnîi, închis în prezent într-un penitenciar din Arctica.

Puţin cunoscut în afara minusculei comunităţi liberale din Rusia, el a mărturisit că s-a lansat în octombrie pentru că nicio altă figură anti-Putin mai celebră nu făcuse acest pas.

În ceea ce-l priveşte, Kremlinul nu şi-a ascuns dispreţul faţă de acest adversar. „Nu îl vedem ca pe un concurent", a declarat presei Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, la sfârşitul lunii ianuarie.

În virtutea unei reforme constituţionale adoptate în 2020, Vladimir Putin poate rămâne la Kremlin până în 2036, an în care va împlini 84 de ani.