Fondatorul grupării de mercenari Wagner din Rusia a apărut în imagini care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, imagini în care încearcă să recruteze prizonieri pentru a lupta în Ucraina.

 

În imaginile filmate, verificate de BBC, Evgheni Prigozhin poate fi văzut adresându-se unui grup mare de deținuți. Prigozhin le-a spus deținuților că sentințele lor vor fi comutate în schimbul serviciului în cadrul grupului său.

Deși legislația rusă nu permite comutarea pedepselor cu închisoarea în schimbul serviciului de mercenar, Prigozhin a insistat că „nimeni nu se întoarce după gratii" dacă servește în cadrul grupului său.

„Dacă servești șase luni (în Wagner), ești liber", a spus el. Dar el i-a avertizat pe potențialii recruți împotriva dezertării și a spus că „dacă ajungeți în Ucraina și decideți că nu este pentru voi, vă vom executa". De asemenea, el i-a informat pe prizonieri despre regulile de la Wagner, care interzic alcoolul, drogurile și „contactele sexuale cu femeile locale, flora, fauna, bărbații - orice".

Vorbind în ceea ce părea a fi curtea coloniei penitenciare, șeful mercenarilor a făcut, de asemenea, aluzie la dificultățile cu care s-a confruntat Rusia în conflictul prelungit, spunându-le potențialilor recruți că „acesta este un război greu, nici măcar nu se compară cu cel din Cecenia și celelalte".

Nu este clar cine a filmat videoclipul, când a avut loc sau cum a fost publicat.

Însă BBC a geolocalizat filmarea într-o colonie penală din centrul Republicii Mariy El din Rusia. Analiștii au făcut acest lucru efectuând o căutare inversă a imaginii unei biserici vizibile în fundalul videoclipului, care a corespuns cu colonia penală numărul șase.

O captură de ecran de pe fața recrutorului a fost, de asemenea, trecută prin instrumente software de recunoaștere facială, obținându-se o potrivire pozitivă între 71% și 75% cu o fotografie reală a lui Prigozhin. Separat, surse au confirmat pentru serviciul rusesc al BBC că persoana din videoclip este Prigozhin.

„Aceasta este vocea lui. Intonația lui. Cuvintele sale și modul său de a vorbi... Sunt sigur în proporție de 95% că este el și că nu este un montaj", a declarat o sursă pentru BBC.

Prigozhin - care este un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin - a negat anterior legăturile cu grupul Wagner, ale cărui forțe au fost desfășurate în Ucraina, Siria și în mai multe conflicte africane.  El a spus că recruții trebuie să fie într-o „formă fizică bună", înainte de a dezvălui că primii 40 de recruți dintr-o colonie penală din Sankt Petersburg au fost desfășurați în timpul unui atac asupra centralei electrice Vuhlehirska din estul Ucrainei în iunie anul trecut.

Mai târziu, în videoclip, el i-a avertizat pe condamnați, care poartă cu toții costume negre, că se va aștepta de la ei să se sinucidă cu grenade de mână dacă riscă să fie capturați.