Militarii ruși au lansat marți un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în două orașe situate de-a lungul unui râu din estul Ucrainei. Experții spun că bătălia ar putea fi decisivă pentru succesul sau eșecul campaniei rușilor în estul Ucrainei, anunță Reuters.

La exact trei luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, autoritățile din al doilea oraș ca mărime, Harkov, au anunțat că redeschid metroul, unde mii de civili s-au adăpostit din cauza bombardamentelor. Redeschiderea este un simbol și dovedește că rușii au fost împinși la mare distanță de oraș.

Totuși, bătăliile decisive din această fază a războiului se desfășoară în sudul regiunii. Rușii încearcă să cucerească regiunea Donbas formată din două provincii estice, Donețk și Luhansk, și să încercuiască forțele ucrainene din est.

În cea mai estică parte a Donbasului aflat sub autoritatea statului ucrainean se află orașul Sievierodonetsk de pe malul estic al râului Siverskiy Donets și orașul geamăn Lysychansk de pe malul vestic. Acestea au devenit ținte strategice pentru Rusia, iar rușii avansează din trei direcții pentru a le încercui.

„Inamicul și-a concentrat eforturile pe desfășurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk și Sievierodonetsk. Intensitatea focului asupra orașului Sievierodonetsk a crescut de mai multe ori, ei pur și simplu distrug orașul", a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul din Luhansk.

Mai la vest, în Slovyansk, unul dintre cele mai mari orașe din Donbas aflate încă în mâinile ucrainenilor, sirenele de raid aerian au răsunat marți dimineața. Bătălia din est urmează capitulării, săptămâna trecută, a garnizoanei ucrainene din portul Mariupol, după aproape trei luni de asediu.

Rusia controlează acum o porțiune neîntreruptă din estul și sudul Ucrainei, dar nu și-a atins încă obiectivul de a cuceri în totalitate regiunile Luhansk și Donețk.