Rusia a estimat marţi că Statele Unite sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, întrucât informaţiile despre amplasarea trupelor ruse obţinute de SUA prin mijloacele de spionaj militar sunt transmise armatei ucrainene.

Într-o declaraţie postată pe Telegram, Ministerul rus al Apărării acuză SUA că aprobă ţintele atacate de armata ucraineană cu ajutorul rachetelor lansate de sistemele americane HIMARS. Ministerul rus notează de asemenea că directorul adjunct al serviciilor de informaţii ucrainene, Vadim Skibiţki, a recunoscut în ziarul britanic The Telegraph că Washingtonul coordonează atacurile cu rachete HIMARS.

„Toate acestea dovedesc în mod incontestabil că Washingtonul, contrar a ceea ce pretind Casa Albă şi Pentagonul, este direct implicat în conflictul din Ucraina'', menţionează Ministerul rus al Apărării.

Ajutorul militar american oferit Ucrainei de când a început agresiunea rusă a ajuns la circa 8 miliarde de dolari, odată cu un nou pachet de 550 de milioane de dolari anunţat luni de Washington, care include şi muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS.

Ghidate prin GPS şi având o rază de acţiune de 80 de kilometri, aceste rachete au permis armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti mult în spatele liniei frontului, diminuând astfel din superioritatea artileriei ruseşti.

SUA au transferat Ucrainei până în prezent circa 12 lansatoare HIMARS.