Forţele armate ucrainene au anunţat că au cauzat pierderi semnificative trupelor ruse de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, informează sâmbătă dpa. Forţele ruse au lansat sâmbătă atacuri coordonate cu rachete şi de artilerie asupra oraşelor ucrainene, inclusiv asupra capitalei, Kiev.

Circa 3.500 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi alţi 200 au fost capturaţi, a anunţat sâmbătă dimineaţa Ministerul Apărării al Ucrainei. De asemenea, 14 avioane militare, 8 elicoptere, 102 tancuri şi mai mult de 530 de alte vehicule militare au fost distruse.

Cifrele prezentate de ambele părţi aflate în conflict nu pot fi verificate din surse independente, subliniază dpa. 

Forţele militare ruse au lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei - terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Zeci de oameni au fost răniţi în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă în luptele care s-au dat la Kiev, capitala Ucrainei, a anunţat sâmbătă dimineaţa primarul oraşului, Vitali Kliciko, transmite Reuters. Până la ora locală 06:00 (04:00 GMT), 35 de oameni, inclusiv doi copii, au fost răniţi, a spus el. Nu este clar dacă Kliciko se referea doar la civili, notează Reuters. Fostul campion mondial de box la categoria grea, devenit primar al Kievului, a adăugat că momentan nu există o prezenţă militară rusă importantă în Kiev, dar a adăugat că sunt active grupuri de sabotori.

 

Zone civile lovite cu rachete

Forţele ruse au lansat sâmbătă atacuri coordonate cu rachete şi de artilerie asupra oraşelor ucrainene, inclusiv asupra capitalei, Kiev, unde schimburi de focuri au izbucnit în apropierea clădirilor guvernamentale din centrul oraşului, au declarat oficiali ai armatei şi un martor Reuters. Două rachete au lovit zone din sud-vestul Kievului. Una a lovit în zona din apropierea aeroportului Juliani, a declarat un martor. Un al doilea martor a declarat că rachete au lovit zona de lângă piaţa Sevastopol, în timp ce administraţia capitalei a declarat că una dintre rachete a lovit o clădire rezidenţială.

Un proiectil rusesc a lovit o clădire de locuinţe în Kiev 

Atacul asupra unei clădiri de locuinţe a fost confirmat de Serviciul de Urgenţă al Statului ucrainean, într-un comunicat. "Încă o acţiune brutală a ocupanţilor ruşi care sub nicio formă nu va putea fi ascunsă lumii şi ruşilor", a scris Anton Gheraşcenko, consilier al Ministerului de Interne. Deocamdată nu se ştie dacă există victime, cu toate că imaginile difuzate de mass-media prezintă spărturi pe mai multe nivele într-o clădire cu 30 de etaje. Clădirea se află la câţiva kilometri de centru, pe strada Lobanovski, în onoarea legendarului antrenor de fotbal ucrainean şi selecţioner sovietic.


Locuitorii Kievului, avertizaţi să se adăpostească şi să stea departe de ferestre

Locuitorilor din Kiev li s-a spus să se adăpostească şi să ia măsuri de precauţie, după ce lupte au izbucnit în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă pe străzile oraşului între trupe ucrainene şi ruse, transmite dpa. "Lupte au loc acum pe străzile oraşului nostru. Vă cerem să rămâneţi calmi şi să fiţi extrem de prudenţi!", au transmis sâmbătă dimineaţa autorităţile oraşului într-un comunicat.