Evgheni Prigojin este în continuare investigat pentru rebeliune. Între timp, ministrul german de externe, Baerbock, a spus că războiul din Ucraina are „consecințe devastatoare” asupra puterii rusești, Stoltenberg că rebeliunea arată că Putin a făcut o „mare greșeală strategică” atacând Kievul, iar Josep Borrell că „monstrul creat de Putin se întoarce împotriva sa”.

Liderul Wagner și-a chemat luptătorii după ce a ajuns la un acord cu Kremlinul, care includea renunțarea la toate acuzațiile împotriva sa și a oamenilor săi.

Cu toate acestea, publicația rusă de știri Kommersant a relatat că dosarul penal împotriva sa pentru organizarea unei rebeliuni armate nu a fost închis și este în continuare investigat de serviciul de securitate rus FSB.

Prigojin nu a comentat încă termenii acordului.

Cancelariile occidentale au avut poziții diferite în legătură cu rebeliunea lui  Prigojin. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a spus, la sosirea la o reuniune a Uniunii Europene, luni, la Luxemburg, că invazia Rusiei în Ucraina are „consecințe devastatoare” asupra liderilor ruși.

„Vedem consecințele devastatoare ale războiului și asupra sistemului de putere al lui Putin”, a spus Baerbock, adăugând că liderii Rusiei „se contraatacă din ce în ce mai mult”.

„Vedem fisuri masive în propaganda Rusiei”, a spus Baerbock, adăugând că Berlinul urmărește îndeaproape evenimentele din Rusia.

Ea a spus că în Rusia are loc o „luptă internă pentru putere” și că Germania „nu se implică”.

Lupta pentru putere dintre președintele rus Vladimir Putin și Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat Wagner, a fost „doar un act în acest spectacol rusesc”, a spus Baerbock, adăugând că rămâne „neclar ce se întâmplă cu diferiții actori din Rusia”.

„Vedem în mod evident că acest lucru a dus, de asemenea, la o luptă pentru putere în interiorul Rusiei. Și, prin urmare, nu este clar ce alte acte vor urma în acest spectacol”, a adăugat ea.

Rebeliunea eșuată a grupului de mercenari Wagner demonstrează că Moscova a comis o greșeală strategică prin războiul împotriva Ucrainei și anexarea Crimeei, a declarat luni și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Evenimentele din weekend sunt o chestiune internă a Rusiei și încă o demonstrație a marii greșeli strategice pe care președintele (Vladimir) Putin a făcut-o prin anexarea ilegală a Crimeei și războiul împotriva Ucrainei”, a declarat Stoltenberg în timpul unei vizite în capitala Lituaniei, Vilnius.

El a adăugat: „Pe măsură ce Rusia își continuă asaltul, este și mai important să continuăm să sprijinim Ucraina”.

Evenimentele din weekend arată că puterea militară a Rusiei „cedează”, iar „monstrul creat de Putin se întoarce împotriva sa”, a declarat și șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Ceea ce se întâmplă în Rusia duce la fisurarea puterii militare ruse și îi afectează sistemul politic. Și, cu siguranță, nu este un lucru bun să vedem că o putere nucleară precum Rusia intră într-o fază de instabilitate politică”, a declarat el la sosirea la un summit al miniștrilor de externe din UE la Luxemburg.

„Cea mai importantă concluzie este războiul împotriva Ucrainei lansat de Putin și monstrul pe care Putin l-a creat cu Wagner, monstrul se luptă, monstrul acționează împotriva creatorului său. Sistemul politic acesta își arată fragilitățile și puterea militară se fisurează”, a adăugat el.