La granița arctică a Norvegiei cu Rusia, un oraș norvegian îngheață legăturile cu vecinul său estic, aflat la mică distanță, din cauza războiului din Ucraina.

Kirkenes, un oraș norvegian aflat la o aruncătură de băț de Rusia, a fost timp de peste trei decenii un simbol al armoniei transfrontaliere în Arctica. Acest lucru s-a sfârșit brusc atunci când Rusia a invadat Ucraina. Una dintre ele este perspectiva ca Finlanda, țara vecină, să se alăture Norvegiei în NATO.

De atunci, oamenii s-au adaptat la noile realități. Companiile de aici încearcă să își reducă dependența de afacerile cu Rusia, chiar dacă Norvegia a făcut unele excepții de la sancțiunile internaționale.

Locuitorii din Kirkenes pot trece în Rusia cu un permis fără viză, în timp ce rușii pot lucra în zonă. Din cei 3.500 de locuitori ai orașului, 400 sunt ruși. Există, de asemenea, aproximativ 30 de ucraineni. După invazia din Ucraina „mulți au simțit durere, furie, frustrare", a declarat Lene Norum Bergeng, primarul municipalității Soer-Varanger, care include Kirkenes.

„A fost o perioadă suprarealistă. Am trăit în pace timp de mulți ani, iar acum vecinul nostru intră în război cu unul dintre vecinii săi. Ne-a afectat pe toți", a declarat ea.

Din Kirkenes, granița rusă se află la 15 minute de mers cu mașina, în timp ce cea finlandeză este la 50 de minute. Ambele sunt mai aproape decât municipalitatea norvegiană învecinată.

„Depinde de Finlanda să decidă dacă dorește să adere la NATO. Dacă vor dori, ar trebui să le urăm bun venit. Sunt foarte bucuros că Norvegia face parte din NATO ", a declarat Norum Bergeng.

În urmă cu zeci de ani, în oraș au fost amplasate indicatoare stradale atât în norvegiană, cât și în rusă, pentru a le ura bun venit rușilor. Acum circulă o petiție pentru a le da jos, deși deocamdată nu există suficiente semnături pentru ca legislativul local să discute acest lucru, a declarat primarul.

Totuși, relațiile între oameni sunt încă bune. Rezidenții ruși au declarat că se simt la fel de bineveniți ca înainte de invazie.

„Nu am avut nicio problemă, nimeni nu a venit la mine și mi-a spus hei, tu rusule", a declarat sudorul Gleb Karionov pentru Reuters.

În mod similar, o refugiată ucraineană care a sosit la Kirkenes în aprilie a declarat că rușii pe care i-a întâlnit au fost „foarte amabili" cu ea.

„Nu sunt agresivi. Și încercăm să nu vorbim despre politică și astfel de întrebări provocatoare", a declarat Katerina Bezruk, o profesoară care a fugit din regiunea estică Luhansk împreună cu fiica ei de doi ani, Arena, și care acum locuiește cu mătușa ei.

La șantierul naval Kimek, care anul trecut a obținut 70% din veniturile sale din montarea navelor rusești, directorul general Greger Mannsverk se îngrijorează cu privire la restructurarea afacerii fără a-și pierde cei 80 de angajați, dintre care 15 sunt ruși.

Norvegia, care nu este membră a UE, a aplicat majoritatea sancțiunilor internaționale, dar nu și-a închis porturile pentru navele de pescuit rusești.