Ucraina „are dreptul" să lovească ţinte militare ruse, a afirmat joi un consilier al preşedinţiei ucrainene. Moscova a condamnat decizia SUA de a preda Ucrainei mai multe elicoptere ruseşti care aveau iniţial ca destinaţie Afganistanul.

Ucraina „are dreptul" să lovească ţinte militare ruse, a afirmat joi un consilier al preşedinţiei ucrainene, dând de înţeles că forţele militare ale Kievului ar putea întreprinde lovituri asupra teritoriului rus, informează AFP.

„Rusia atacă Ucraina şi omoară civili. Ucraina se va apăra cu toate mijloacele, inclusiv cu lovituri asupra unor depozite şi baze ale asasinilor ruşi. Lumea recunoaşte acest drept", a scris, pe contul său de Twitter, Miahailo Podoliak.

Rusia a acuzat de mai multe ori în ultimele săptămâni forţele ucrainene că au efectuat lovituri asupra teritoriului rus, în special asupra a două sate situate în regiunea de frontieră Belgorod şi a unui sat din regiunea Briansk, la mijlocul lui aprilie, fără ca Ucraina să confirme. La începutul lui aprilie, guvernatorul regiunii Belgorod a afirmat că elicoptere ucrainene au tras asupra unui depozit de carburant.

Pe 25 aprilie, un mare depozit de carburant a luat de asemenea foc la Briansk, situat la 150 de kilometri de frontiera cu Ucraina şi care serveşte drept bază logistică pentru ofensiva militară a Moscovei în Ucraina, potrivit autorităţilor ruse, care nu au precizat cauzele incendiului.

În acest context, Rusia a condamnat joi decizia SUA de a preda Ucrainei mai multe elicoptere ruseşti care aveau iniţial ca destinaţie Afganistanul, în conformitate cu un contract semnat cu Pentagonul în 2011, transmite EFE.

„Decizia SUA de a livra Ucrainei respectivele elicoptere «afgane» încalcă în mod grosolan dreptul internaţional şi contractele ruso-americane", a acuzat într-un comunicat Serviciul Federal de Cooperare Tehnico-Militară al Rusiei (FSVTS).

Instituţia rusă a protestat faţă de „orice fel de livrare ilegală către Ucraina sau către alte ţări a unor arme şi echipament militar de producţie rusă (sovietică), între care elicoptere furnizate de (agenţia pentru exporturi militare a Rusiei) Rosoboronexport în cadrul unui contract important semnat cu Pentagonul în 2011".

Potrivit FSVTS, contractul şi certificatele utilizatorului final, din care instituţia a publicat unul drept dovadă, prevăd că scopul final este ca acest echipament să fie livrat Forţelor Armate ale Afganistanului şi acesta nu poate fi reexportat sau transferat altei ţări fără aprobarea Rusiei.

„Incapacitatea de a supraveghea modul în care sunt folosite în viitor armele furnizate de americani Ucrainei, (incapacitate) recunoscută de autorităţile de la Pentagon, nu face decât să agraveze ameninţarea teroristă, deja periculoasă, la nivel mondial", a continuat FSVTS.

La jumătatea lunii aprilie, Rusia a trimis o notă de protest şi Republicii Cehe, în care a condamnat trimiterea de tancuri de fabricaţie sovietică unor ţări terţe fără permisiunea Moscovei, după ce autorităţile de la Praga au trimis în Ucraina zeci de tancuri T-72 şi blindate de luptă.