Cel puţin 15 persoane au murit după ce o rachetă rusească Uragan a lovit sâmbătă seara un bloc de locuinţe la Ceasiv Iar, în regiunea Doneţk din Ucraina, provocând prăbuşirea parţială a imobilului, transmite AFP, citând autorităţile ucrainene.

Potrivit echipelor de salvare, 24 de persoane se aflau încă sub dărâmături, în timp alte cinci au fost salvate.

Imobilul cu patru etaje a fost lovit de o rachetă rusească Uragan, a indicat pe Telegram guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko.

Jurnalişti ai AFP sosiţi la faţa locului au văzut imobilul parţial prăbuşit, iar echipe de salvare şi un excavator încercând să cureţe locul.

Potrivit guvernatorului Kirilenko, cel puţin 591 de civili au fost ucişi şi 1.541 răniţi în regiunea Doneţk de la începutul invaziei ruse la 24 februarie.

Statul Major al armatei ucrainene a raportat sâmbătă noi bombardamente ruse, dar aproape niciun atac terestru al forţelor Moscovei.

Totodată, Kievul a afirmat că forţele sale au vizat două „puncte de comandă'' şi depozite ruseşti din regiunea Ciornobaivka (sud).

La Harkov, al doilea oraş al ţării, guvernatorul Oleg Sinegubov a semnalat pe Telegram noi tiruri de rachete care au lovit „o instituţie şcolară'' şi o casă, rănind o persoană. Noi lovituri ruse au fost raportate mai ales în apropiere de Siversk şi Sloviansk (est), precum şi în regiunea Nikolaev (sud).

„Ambasadorul'' la Moscova al republicii separatiste Lugansk, Rodion Miroşnik, a scris duminică dimineaţa pe Telegram că în regiunea Doneţk a fost lansată o ofensivă „asupra Siversk dinspre nord'' şi că localitatea Grigorivka a fost „capturată după lupte''.

„Trupele noastre continuă să poarte operaţiuni militare pentru a elibera Serebrianka'', o altă localitate din regiune.

Într-un comunicat emis sâmbătă seara, Ministerul rus al Apărării i-a acuzat pe ucraineni că instalează oameni şi armament în şcoli şi clădiri civile în mai multe localităţi din Doneţk şi Harkov.

Ucrainenii au anunţat că în ultimele 24 de ore (sâmbătă spre duminică) avut loc atacuri intense cu rachete rusești în estul și sudul Ucrainei. Loviturile rusești cu rachete au provocat pagube mai mari în orașele din estul și sudul Ucrainei, spun oficialii regionali.

Forțele ucrainene apără cu înverșunare Nikolaiev, un port fluvial strategic aflat pe o rută cheie către Odesa, care este principalul centru de export al Ucrainei. Marina rusă împiedică în continuare Ucraina să expedieze cereale din Odesa.

Rușii țin sub control orașul Herson, dar forțele ucrainene au recucerit unele părți ale regiunii. Poliția din regiune acuză Rusia de distrugerea deliberată a culturilor. De asemenea, trupele rusești sunt acuzate că au distrus grânarele și echipamentele agricole și că i-au împiedicat pe localnici să stingă incendiile.