Zelenski recunoaște că progresele sunt lente, dar spune că ofensiva nu este un film, iar rezultatele nu apar imediat. Contraofensiva nu este ușoară, deoarece 200.000 de km pătrați de teritoriu ucrainean au fost minate.

 

Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că progresele pe câmpul de luptă au fost „mai lente decât se dorea”, după câteva săptămâni de la începerea ofensivei militare ucrainene de recucerire a zonelor ocupate de Rusia.

„Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood și se așteaptă la rezultate acum. Nu este așa”, a declarat el pentru BBC: „Ceea ce este în joc sunt viețile oamenilor”.

Contraofensiva a recuperat până acum opt sate din regiunea sudică Zaporizhzhia și din Donetsk, la est, spune Ucraina.

Potrivit lui Zelenski, contraofensiva militară nu va fi ușoară deoarece 200.000 de km pătrați de teritoriu ucrainean au fost minate de forțele rusești.

„Orice ar dori unii, inclusiv încercările de a face presiuni asupra noastră, cu tot respectul cuvenit, vom avansa pe câmpul de luptă în modul pe care îl considerăm cel mai bun”, a adăugat Zelenski.

El a amintit din nou nevoia ca Ucraina să primească garanții de securitate din partea NATO, dar a declarat că, în cele din urmă, obiectivul este aderarea la alianța defensivă.

Secretarul general al NATO a precizat în această săptămână că nu există niciun plan pentru a invita Ucraina la summitul de luna viitoare din Lituania.

În același timp, liderul ucrainean a cerut din nou avioane F-16 fabricate în SUA și a declarat că, în opinia sa, piloții de vânătoare ar putea începe antrenamentele încă din luna august, iar primele avioane ar putea sosi în șase sau șapte luni.

Liderul ucrainean a declarat pentru BBC că sprijinul de care are nevoie nu este doar pentru redresare, ci și pentru transformare. El a spus că „măsurile rapide” care trebuie luate includ găsirea unor spații de locuit pentru oameni, reconstruirea barajului distrus de la Kakhovka și descentralizarea rețelei energetice.

Întrebat de BBC cum arată finalul războiului, în acest stadiu, Zelenski a răspuns că „victoriile pe câmpul de luptă sunt necesare” și că Ucraina nu se va „așeza” niciodată, indiferent cine ar fi președinte la Moscova.

Rusia a anunțat în urmă cu câteva zile că a mutat arme nucleare tactice în Belarus, iar președintele Joe Biden a avertizat că amenințarea ca Vladimir Putin să le folosească este reală.

Întrebat dacă este îngrijorat de această amenințare, Zelenski a spus: „Putin a fost periculos pentru noi din 2014, când a ocupat primul dintre teritoriile noastre. Va vorbi despre folosirea armelor nucleare, nu cred că este pregătit să o facă pentru că îi este frică pentru viața lui, o iubește foarte mult. Dar nu am cum să spun cu siguranță, mai ales despre o persoană fără legături cu realitatea, care în secolul XXI a lansat un război în toată regula împotriva vecinului său”.