După anunțul de mobilizare al președintelui Vladimir Putin, mii de oameni au ieșit să protesteze, peste 1.300 de persoane fiind arestate. Între timp, reprezentantul președintelui Volodimir Zelenski a spus că, în sectorul de apărare, există spioni care transmit informații Moscovei, iar Josep Borrell a anunțat că se pregătesc sancțiuni noi pentru invadatori.

 

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că, potrivit informațiilor pe care le-a cules din 38 de orașe rusești, peste 1.311 persoane au fost reținute până miercuri seara. Grupul a precizat că 502 persoane au fost reținute în Moscova și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș din Rusia.

Mitingurile nesancționate sunt ilegale în conformitate cu legile anti-protest din Rusia.

Irina Volk, oficial al Ministerului rus de Interne, a declarat, citată de agențiile de știri ruse, că ofițerii au întrerupt încercările de a organiza ceea ce a numit mici proteste.

„În mai multe regiuni, au existat încercări de a organiza acțiuni neautorizate care au reunit un număr extrem de mic de participanți”, a declarat Volk.

„Toate acestea au fost oprite. Iar acele persoane care au încălcat legile au fost reținute și duse la secțiile de poliție pentru a fi investigate și a se stabili responsabilitatea lor”.

Biletele de avion dus-întors din Rusia au explodat în preț și s-au vândut rapid miercuri, după ce Putin a ordonat chemarea imediată a 300.000 de rezerviști.

Joi, reprezentantul președintelui Volodimir Zelenski în parlamentul ucrainean a declarat că Rusia are agenți în sectorul de apărare al Ucrainei care transmit informații Moscovei și permit Rusiei să anticipeze mișcările ucrainene pe câmpul de luptă.

„Nu putem subestima inamicul”, a declarat Fedir Venislavskyi în cadrul unui briefing. „Principala lor direcție de informații are, din păcate, mulți agenți, inclusiv în sectorul nostru de apărare. Cred că ei înțeleg parțial următorii pași ai forțelor noastre armate pe care îi vom vedea în viitorul apropiat”.

Miercuri, miniștrii Uniunii Europene au fost de acord să avanseze cu noi sancțiuni vizând Rusia, a declarat șeful politicii externe a blocului, la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a o mobilizare parțială.

Vorbind cu reporterii la New York, Josep Borrell a declarat că cele 27 de state au luat decizia politică de a aplica noi măsuri sectoriale și individuale.

De asemenea, miniștrii au fost de acord să continue să furnizeze mai multe arme Ucrainei.