Anunţurile de la Washington că Ucraina va primi rachete cu rază mai lungă de acţiune aduc speranţe la Kiev, ale cărui trupe pierd teren în estul Ucrainei în faţa ofensivei ruse despre care Kremlinul afirmă că va continua în pofida ajutorului militar occidental oferit Ucrainei.

 

Oficiali americani au transmis că un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev, în valoare de circa 2,2 miliarde de dolari, va fi anunţat săptămâna aceasta şi va include pentru prima dată bombe cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs - GLSDB), acestea fiind rachete cu aripi rabatabile care planează către ţinte aflate la o distanţă de până la 150 de kilometri şi pot fi lansate cu lansatoarele multiple de rachete primite deja de Ucraina de la aliaţii săi occidentali.

Aceasta ar presupune o creştere substanţială faţă de raza de acţiune de 80 de kilometri a lansatoarelor de rachete HIMARS care au schimbat deja cursul războiului şi ar acoperi practic tot teritoriul ucrainean ocupat de trupele ruse, cu excepţia Crimeii, forţând eventual Moscova să-şi mute depozite de muniţii şi alte instalaţii militare mult mai departe de linia frontului, probabil chiar direct pe teritoriul rus.Dar sosirea noilor arme americane nu va fi imediată, iar pentru moment Rusia a preluat iniţiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată din vara anului trecut. Moscova a anunţat în ultimele zile avansuri ale trupelor sale la nord şi sud de oraşul Bahmut, care este principala direcţie a acestei noi ofensive de iarnă. Kievul neagă progresele trupelor ruseşti, dar localizarea luptelor confirmă înaintări ale armatei ruse.

În acest timp, Kremlinul susţine că noile arme occidentale pe care le va primi Ucraina nu vor schimba evoluţia conflictului. „Acestea ne vor impune eforturi suplimentare, dar nu vor schimba mersul evenimentelor, întrucât operaţiunea militară specială va continua", a spus purtătorul de cuvânt ale preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

„Toată infrastructura militară a NATO lucrează împotriva Rusiei", inclusiv avioanele lor de recunoaştere şi sateliţii, a remarcat Peskov. „Desigur, toate acestea ne creează condiţii foarte speciale, condiţii ostile, pe pare nu putem să nu le luăm în calcul", a adăugat el.

La rândul său, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a semnalat că Ucraina, după ce a obţinut din partea puterilor occidentale tancuri grele, negociază cu acestea livrarea unor rachete cu rază mai lungă de acţiune.

Ucraina a cerut Statelor în special rachete ATACMS lansate cu lansatoarele HIMARS şi care au o rază de acţiune de circa 300 de kilometri, care ar permite armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti de asemenea în Crimeea şi pe teritoriul Rusiei.