Președintele rus Vladimir Putin a autorizat joi dimineața o operațiune militară în estul Ucrainei, în ceea ce ar putea fi începutul războiului în Europa din cauza cererilor Rusiei de a pune capăt expansiunii NATO către est, scrie Reuters.

În comentariile raportate de presa rusă, Putin a spus că a autorizat o operațiune militară specială în zonele separatiste din estul Ucrainei, iar ciocnirile dintre forțele ruse și ucrainene sunt doar o chestiune de timp.

Vladimir Putin susţine că este vorba despre o "operaţiune militară specială" şi că nu intenţionează să atace toată Ucraina. Mai multe explozii s-au auzit în oraşul separatist Lugansk imediat după declaraţiile liderului de la Kremlin.

La câteva ore după ce separatiștii pro-ruși au adresat Moscovei o cerere de ajutor pentru a opri presupusa agresiune ucraineană, Putin a spus că a ordonat forțelor ruse să protejeze poporul și a cerut forțelor ucrainene să depună armele.El și-a repetat poziția conform căreia extinderea NATO pentru a include Ucraina este inacceptabilă.

La Consiliul de Securitate al ONU, Statele Unite au declarat cu puțin timp înainte de anunțul lui Putin că o invazie este iminentă.

„Suntem aici în această seară pentru că noi credem, împreună cu Ucraina, că o nouă invazie pe scară largă în Ucraina de către Rusia este iminentă”, a declarat ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, la o întâlnire de urgență.

 

Explozii semnalate în mai multe oraşe ucrainene / Rusia susţine că nu atacă oraşe

Rusia susţine că nu atacă oraşe ucrainene, ci doar obiective militare, deşi, conform unor oficiali ucraineni şi a martorilor, au fost semnalate explozii în mai multe oraşe din Ucraina, inclusiv în Kiev.

Martorii au semnalat explozii în Kiev, Harkiv, Kramatorsk, Dniepr, Donetsk, Mariopol şi Odesa, conform cotidianului Le Figaro. Deocamdată, nu există informaţii despre eventuale victime ale războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei. În schimb, Ministerul rus al Apărării susţine că armata rusă atacă doar "infrastructură militară".

 

Ministrul ucrainean al Apărării afirmă că armata ripostează la atacul Rusiei

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a afirmat, joi dimineaţă, că armata ucraineană ripostează la atacurile Rusiei, susţinând că, deocamdată, "situaţia este sub control".

"Inamicul a lansat atacuri intense de artilerie asupra unităţilor noastre din estul ţării, precum şi asupra centrelor de comandă şi control şi a aeroporturilor militare din alte regiuni ale ţării", a declarat Oleksiy Reznikov, citat de agenţia Ukrinform.

"Armata ucraineană apără teritoriul şi respinge trupele ruse. Armata noastră face tot posibilul pentru protejarea populaţiei şi pentru a nu permite pătrunderea agresorului. Situaţia este sub control", a subliniat Oleksiy Reznikov.

 

CNN: Trupe ruse au pătruns în Ucraina din Belarus și Crimeea

Trupe şi vehicule militare blindate ruse au pătruns, joi dimineaţă, în Ucraina dinspre Belarus, afirmă surse locale citate de postul de televiziune american CNN.

Conform surselor citate, numeroase tancuri au pătruns în Ucraina venind dinspre Belarus pe la punctul de frontieră Senkivka. Deocamdată, informaţia nu poate fi confirmată din alte surse. Conform agenţiei Belta, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit joi dimineaţă cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko. 
Rusia a mobilizat, în ultimele săptămâni, aproximativ 30.000 de militari în Belarus, iar Moscova susţinea că trupele ruse participau la "exerciţii militare".

Trupele ruse au pătruns în regiunea ucraineană Herson, limitrofă peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia de la Ucraina în 2014, a informat joi Paza de Frontieră a Ucrainei, transmite EFE. "În prezent, se observă mişcări de echipament militar în peninsulă de la frontiera administrativă", a anunţat instituţia ucraineană într-un comunicat.

 

Volodimir Zelenski cere formarea unei coaliţii mondiale împotriva lui Vladimir Putin

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut, joi dimineaţă, în contextul atacului militar al Rusiei, formarea unei coaliţii mondiale împotriva preşedintelui Vladimir Putin, pentru a-l forţa să revină la pace.

"Suntem pe cale să constituim o coaliţie împotriva lui Putin. Lumea trebuie să forţeze Rusia să facă pace", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Figaro, după conversaţii telefonice cu preşedintele SUA, Joseph Biden, cu premierul britanic, Boris Johnson, şi cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a avertizat Rusia că armata ucraineană nu va ceda. "Putin a atacat, dar nu fuge nimeni. Armata, diplomaţii, toată lumea lucrează. Ucraina luptă. Ucraina se apără. Ucraina va câştiga", a afirmat Dmytro Kuleba.

Ucraina a anunţat că, de acum înainte, consideră acţiunile Rusiei în mod formal drept "act de război".