Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, miercuri, că va suplimenta echipamentele destinate forţelor armate ruse şi a cerut adaptarea instruirii militare pentru a face faţă capabilităţilor NATO, în timp ce Casa Albă a confirmat vizita în SUA a preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Într-un discurs rostit cu ocazia unei reuniuni cu oficiali militari, Vladimir Putin a anunţat că flota militară rusă va primi în ianuarie o nouă rachetă hipersonică, a precizat că vor fi oferite mijloacele militare şi financiare pentru atingerea obiectivelor invaziei militare în Ucraina, pe care Moscova o numeşte "operaţiune militară specială", şi a cerut menţinerea în stare de disponibilitate a forţelor nucleare strategice.

„Capacităţile de luptă ale forţelor noastre armate vor fi suplimentate constant şi în fiecare zi. Sigur că vom dezvolta acest proces. Vom continua să menţinem şi să îmbunătăţim pregătirea de luptă a triadei noastre nucleare", a afirmat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde.

Liderul de la Kremlin a acuzat Alianţa Nord-Atlantică de utilizarea tuturor capabilităţilor militare împotriva Rusiei prin sprijinul acordat Ucrainei şi le-a cerut comandanţilor militari să utilizeze experienţa acumulată în Siria şi în conflictul militar din Ucraina, potrivit postului Sky News.

„Toate informaţiile despre forţele NATO, despre mijloacele utilizate în operaţiunea militară specială, în acţiunile de contracarare a Rusiei sunt bine-cunoscute. Trebuie analizate toate informaţiile foarte bine şi trebuie folosite în dezvoltarea forţelor noastre armate şi a serviciilor secrete", a subliniat Vladimir Putin, citat de agenţia Interfax.

În acelaşi timp, Kremlinul a avertizat că vizita în Statele Unite a preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu va face decât să amplifice conflictul. „În mod categoric, toate aceste lucruri contribuie la agravarea conflictului şi nu aduc nimic bun pentru Ucraina", a atras atenţia Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de postul France Info. Peskov a subliniat că Moscova nu se aşteaptă la o schimbare a poziţiei Ucrainei privind refuzul de a negocia cu Rusia.

Administraţia de la Washington a confirmat, miercuri, că Volodimir Zelenski efectuează o vizită oficială în Statele Unite, pentru a discuta despre noi modalităţi de asistenţă militară. „Vizita va evidenţia angajamentul constant al Statelor Unite pentru susţinerea Ucrainei cât va fi necesar, inclusiv prin furnizarea de asistenţă economică, umanitară şi militară", a comunicat Casa Albă, potrivit postului de televiziune Fox News.

Zelenski s-a întâlnit cu preşedintele Joseph Biden şi a rostit un discurs în Congresul american, unde a primit confirmarea „sprijinului puternic şi bipartizan pentru Ucraina", subliniază Preşedinţia SUA. Zelenski îi va oferi preşedintelui Biden un steag ucrainean semnat de soldaţii din linia întâi.