Preşedintele rus Vladimir Putin a numit un nou general pentru a conduce războiul din Ucraina, în timp ce armata sa îşi schimbă planurile după eşecul de a cuceri Kievul, potrivit CNN care citează un oficial american şi un oficial european.

Oficialii au declarat pentru CNN că generalul Alexander Dvornikov, comandantul Districtului Militar de Sud al Rusiei, a fost numit comandant de teatru al campaniei militare ruseşti din Ucraina.

„Mutarea semnalează o recunoaştere a Rusiei că lucrurile merg extrem de prost şi că trebuie să facă ceva diferit”, a declarat oficialul european.

Un nou comandant de teatru cu o experienţă de luptă vastă ar putea aduce un nivel de coordonare la un asalt care acum se aşteaptă să se concentreze pe regiunea Donbas, în loc de mai multe fronturi.

În sudul Ucrainei, ruşii au cucerit şi au menţinut mai mult teritoriu, spre deosebire de încercarea rusă de a înconjura Kievul şi oraşele din nordul Ucrainei, efort care s-a încheiat recent cu o retragere.

Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, a fost primul comandant al operaţiunilor militare ale Rusiei în Siria, după ce Putin a trimis trupe acolo în septembrie 2015 pentru a susţine guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. În timpul comandamentului lui Dvornikov în Siria, din septembrie 2015 până în iunie 2016, avioanele ruseşti au sprijinit regimul Assad şi aliaţii săi în timp ce aceştia asediau estul oraşului Alep, controlat de rebeli, bombardând cartierele dens populate şi provocând victime civile importante. Oraşul a căzut în mâinile forţelor guvernamentale siriene în decembrie 2016.

Analiştii militari şi oficialii americani familiarizaţi cu evaluările serviciilor de informaţii au speculat că generalii ruşi au ca obiectiv să-i prezinte lui Putin unele progrese tangibile pe câmpul de luptă înainte de Ziua Victoriei, pe 9 mai, când Rusia comemorează înfrângerea Germaniei naziste şi marchează în mod tradiţional această ocazie cu o paradă în Piaţa Roşie din Moscova.

 

Groapă comună cu zeci de ucraineni uciși, găsită în Buzova, în apropiere de Kiev

 

O groapă comună cu zeci de ucraineni uciși a fost descoperită în Buzova, un sat în apropiere de Kiev, a anunțat un oficial local, citat de Reuters. Șeful comunității Dmytrivka, care include Buzova, Taras Didych, a spus pentru televiziunea ucraineană că trupurile au fost găsite într-un șanț în apropierea unei benzinării. Nu a fost anunțat încă un număr al morților.

„Acum ne întoarcem la viață, dar în timpul ocupației am avut <punctele fierbinți>, mulți civili au murit", a declarat Didych.

Numărul tot mai mare de victime civile a declanșat un nou val de condamnări internaționale față de Rusia, în special din cauza sutelor de morți din orașul Bucea, la nord-vest de Kiev, care până săptămâna trecută a fost ocupat de forțele rusești.