Preşedintele rus, Vladimir Putin, a organizat, duminică, o reuniune militară în oraşul Rostov-pe-Don, situat în sud-vestul Rusiei, în apropierea frontierei cu Ucraina. Înainte de reuniune, Putin a vizitat orașele Mariupol și Crimeea, aflate sub ocupație rusească.

„Şeful statului a primit rapoarte din partea şefului Statului Major, Valeri Gherasimov, şi a altor comandanţi militari”, a comunicat Preşedinţia Rusiei.

Oraşul Rostov-pe-Don este situat la aproximativ 100 de kilometri de frontiera Rusiei de Ucraina.

În urmă cu câteva zile, o persoană a fost ucisă, iar alte două au fost rănite în urma unei explozii care a provocat un incendiu, într-o clădire a Serviciului Federal de Securitate (FSB) din oraşul Rostov-pe-Don.

Anterior, președintele Vladimir Putin a făcut o vizită la Mariupol. Președintele Rusiei a mers prin mai multe cartiere ale orașului, făcând opriri și vorbind cu locuitorii.

„Șeful statului a examinat, de asemenea, linia de coastă din Mariupol, în zona clubului de iahturi, clădirea teatrului, locuri memorabile ale orașului”, a precizat serviciul de presă al Kremlinului. Presa rusă a relatat că Putin s-a întâlnit, de asemenea, cu mai mulți comandanți militari.

Sâmbătă, Putin a fost în Crimeea într-o vizită neanunțată pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei de către Rusia de la Ucraina și la doar două zile după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus.

Mariupol, care a căzut în mâinile Rusiei în luna mai după una dintre cele mai lungi și sângeroase bătălii din război, a fost prima victorie majoră a Rusiei după ce nu a reușit să cucerească Kievul și s-a concentrat asupra sud-estului Ucrainei. Organizația pentru Securitate și Cooperare și Europa (OSCE) a spus că bombardarea de către Rusia a unei maternități din Mariupol a fost o crimă de război.

Tot duminică, administraţia de la Moscova a reluat acuzaţiile la adresa Statelor Unite. „Este destul de evident ce fac aceste drone, misiunea lor nu este deloc paşnică, pentru garantarea securităţii culoarelor maritime. Este vorba despre implicarea directă a operatorilor acestor drone în conflict şi împotriva noastră”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Moscova acuză frecvent Statele Unite şi naţiunile aliate că vor să aplice o „înfrângere strategică” Rusiei prin susţinerea Ucrainei. Washingtonul argumentează că oferă armament Ucrainei pentru a se apăra de invazia militară rusă.