Comisia Europeană a făcut apel, ieri, la statele comunitare să ofere "şanse reale" de integrare membrilor minorităţii rome, a căror situaţie este "dramatică", şi să combată fenomenul discriminării, în cadrul unei conferinţe organizate la Bruxelles.

"Situaţia dramatică a romilor nu pate fi rezolvată de la Bruxelles", a avertizat Jose Manuel Barroso, în deschiderea lucrărilor reuniunii. "Instrumentele necesare producerii acestei schimbări sunt în mâinile statelor membre. Politicile de integrare a romilor sunt în competenţa statelor membre", a subliniat acesta. Mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii rome s-au ridicat în timpul discursului liderului european şi au afişat un tricou care purta inscripţia "fişare etnică", aluzie la măsurile implementate de Guvernul de la Roma.
"Denunţaţi discriminarea etnică. Comisia a făcut tot posibilul în acest sens. Respingem orice stigmatizare la nivelul UE. Oricine trebuie să îşi poată trăi viaţa liber de orice discriminare şi persecuţie", a replicat Barroso, în aplauzele participanţilor. Executivul european a sprijinit însă pachetul de măsuri adoptat de autorităţile italiene, spre satisfacţia Guvernului Silvio Berlusconi.
Printre aceste măsuri controversate se numără supunerea la teste ADN a celor ce solicită reîntregirea familiei, amprentarea şi efectuarea de recensăminte în tabele de nomazi, decizii justificate de autorităţile italiene prin preocuparea de a proteja şi şcolariza copii romi. Măsurile au fost denunţate de filantropul George Soros, unul din participanţii care a intervenit la tribună, şi care a fost desemnat simbolic "cetăţean rom" de către reprezentanţii comunităţii.