Primarul din Mariupol, cel mai bombardat oraș din Ucraina, susține că zona a devenit „noul Auschwitz”. El acuză Rusia că a deschis crematorii mobile în oraș pentru a distruge dovezile privind uciderea civililor și vorbește despre mii de victime.

Primarul Vadym Boychenko a transmis mesajul pe Facebook. „Au transformat întregul nostru oraș într-un lagăr al morții. Din nefericire, analogia sinistră capătă din ce în ce mai multă confirmare. Aici nu mai suntem în Cecenia sau Alep. Acesta este noul Auschwitz și Maidanek", scrie în mesajul primarului. El a spus că estimările prudente de acum o săptămână sugerau că 5.000 de persoane au fost ucise în orașul portuar din sudul țării, dar că, având în vedere dimensiunea comunității și nivelul de distrugere, ar putea fi vorba de „zeci de mii" de victime.

În oraș locuiau aproximativ 400.000 de persoane, dar unele au fugit înainte de invazia rusă. De asemenea, Boychenko a acuzat Rusia că a deschis crematorii mobile în oraș pentru a distruge dovezile privind uciderea civililor.

„Acesta este motivul pentru care Rusia nu se grăbește să dea undă verde misiunii turcești și altor inițiative pentru a salva și evacua complet Mariupol", a spus el. Primarul a afirmat că persoane care colaborează cu Rusia colectau și ardeau cadavrele locuitorilor din Mariupol.

Aproximativ 400 de locuitori din suburbia Hostomel a capitalei Kiev sunt daţi dispăruţi după 35 de zile de ocupaţie rusă, a declarat şeful administraţiei militare locale, transmite miercuri dpa.

Taras Dumenko a declarat că autorităţile inspectează în prezent subsolurile din zonă, în declaraţii pentru un post de radio local menţionate de Ukraîinska Pravda marţi seara. Au dispărut fără urmă soţul şi fiul unui medic local care au fost răpiţi în urmă cu 12 zile, iar cadavrele unor persoane despre care se ştie că au fost ucise, de asemenea, nu pot fi găsite, a spus el.

Localitatea Hostomel se află la nord-vest de capitala Kiev, în apropierea unui aerodrom. Suburbia a fost puternic disputată de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie. Majoritatea celor 16.000 de locuitori ai săi au fugit.

În urmă cu câteva zile, trupele ucrainene au reluat controlul asupra suburbiilor Hostomel, Bucea şi Irpin. Descoperirea cadavrelor civile de la Bucea a stârnit indignare la nivel internaţional la sfârşitul săptămânii.

Tot marţi, Casa Albă a avertizat că atrocităţile din Bucea ar putea fi doar „vârful aisbergului" în războiul de agresiune al Rusiei.

„Poporul rus merită adevărul, meritaţi faptele", a spus liderul conservator în limba rusă la începutul unui videoclip scurt, postat pe reţelele de socializare, după care a continuat să vorbească în limba engleză.

Premierul britanic a declarat că informaţiile din Ucraina despre atrocităţile atribuite armatei ruse "în Bucea, Irpin şi în alte părţi din Ucraina au îngrozit lumea". Sunt „atât de şocante, atât de dezgustătoare, (încât) nu este de mirare că guvernul vostru încearcă să vi le ascundă", a spus el.

„Preşedintele vostru ştie că nu aţi sprijini acest război dacă aţi putea vedea ce se întâmplă", a adăugat el, referindu-se la preşedintele Vladimir Putin.