Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat joi că autoritățile române nu trebuie să penalizeze cetățenii ungari pentru sărbătorirea zilei naționale.

Poziția diplomației ungare vine după ce primarii din orașele Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc și Târgu Secuiesc au fost amendați cu câte 5.000 de lei pentru că au afișat simboluri ale Ungariei care au legătură cu ziua națională din 15 martie (pentru comemorarea Revoluţiei de la 1848).

„Astfel de penalizări sunt nedemne de un stat membru al Uniunii Europene și nu au nimic în comun cu respectul reciproc. Cetățenii ungari nu prejudiciază România prin faptul că își comemorează eroii, iar astfel de momente de comemorare nu ar trebui deranjate”, a spus Szijjarto.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a condamnat decizia autorităților române și și-a manifestat solidaritatea față de primarii care au fost penalizați.

„Este inacceptabil și scandalos că utilizarea simbolurilor naționale este penalizată cu ocazia sărbătoririi zilei noastre naționale. În Ungaria este considerat un lucru obișnuit faptul că minoritățile naționale au libertatea totală de a-și folosi simbolurile naționale și ale minorităților. Ungaria se așteaptă ca România să aibă aceeași abordare”, a spus Semjen.

Prefecții din județele Harghita și Covasna, care au dispus sancțiunile pentru primari, au susținut că niciun drapel al României nu a fost afișat alături de cel al Ungariei în clădirile primăriilor. Conform legii, „arborarea drapelului altui stat se realizează numai împreună cu drapelul național și numai pe clădiri oficiale și în locuri publice stabilite”, cu ocazia vizitei unor oficiali străini, a unor întruniri internaționale sau a unor sărbători.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Galfi Arpad, cel care a câştigat alegerile din partea Partidului Civic Maghiar, a declarat că au fost afișate simbolurile Ungariei pentru a comemora Revoluția de la 1848 și în semn de respect față de delegația ungară condusă de către secretarul de stat Miklos Soltesz. Ulterior, Arpad a precizat că a fost arborat și drapelul României.

Galfi Arpad a invocat un decret guvernamental adoptat în 2001, potrivit căruia minoritățile etnice au dreptul să folosească simbolurile naționale în cadrul unor evenimente.