Recep Tayyip Erdogan urmează să meargă în zilele următoare în Grecia, prima vizită a unui președinte turc în ultimii 65 de ani în această țară, a anunțat joi agenția de presă turcă Anadolu, relatează AFP.

 

„Președintele nostru va fi primul președinte turc care va vizita Grecia în ultimii 65 de ani. Cred că această vizită va avea rezultate semnificative”, a declarat joi vicepremierul turc Hakan Cavusoglu, adăugând că data acestei vizite nu a fost stabilită, însă va avea loc în zilele următoare.

Erdogan s-a deplasat la Atena în calitate de premier, funcție pe care a ocupat-o în perioada 2003-2014. Vizita președintelui turc în Grecia continuă seria de întâlniri la nivel înalt dintre cele două țări în ultimele luni. În iunie, premierul turc Binali Yildirim s-a întâlnit cu omologul său grec Alexis Tsipras la Atena, iar ministrul de externe grec Nikos Kotzias a efectuat o vizită în Turcia la sfârșitul lunii octombrie, în timpul căreia s-a întâlnit cu Erdogan.

Relațiile dintre Turcia și Grecia reprezintă o problemă regională majoră, cele două țări aflându-se în prima linie a crizei migranților cu care se confruntă Europa, precum și în negocierile privind reunificarea insulei Cipru, divizată din 1974, când armata turcă a invadat partea sa de nord ca reacție la o lovitură de stat ce urmărea alipirea țării la Grecia.

În ceea ce privește imigrația, cele două țări au reușit să coopereze după încheierea acordului între UE și Ankara, semnat în martie 2016, care a redus semnificativ fluxul de migranți spre Europa via Turcia și insulele grecești.