Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, adresându-se parlamentului italian, că ţara sa este la limita supravieţuirii în urma războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Pentru trupele ruse, Ucraina este poarta pe unde vor să pătrundă în Europa, dar barbaria nu trebuie lăsată să treacă", a spus el, ovaţionat de aproape 1.000 de parlamentari italieni în picioare. În discursul său în faţa parlamentarilor italieni, preşedintele ucrainean a cerut înăsprirea sancţiunilor şi presiunii la adresa Rusiei.

„Invazia durează de 27 de zile, aproape de o lună, înseamnă că avem nevoie de alte sancţiuni şi de alte presiuni pentru ca Rusia să nu se poată aproviziona cu rezerve militare din Libia şi din Siria şi să se poată reveni la pace", a declarat Zelenski în discursul său rostit în parlamentul italian în format de videoconferinţă. Preşedintele ucrainean a avertizat că obiectivul Rusiei este „să influenţeze Europa" şi „să-i distrugă valorile, democraţia şi drepturile omului", subliniind încă o dată că „Ucraina este poarta prin care armata rusă vrea să pătrundă în Europa".

Zelenski şi-a început discursul, menţionând o discuţie pe care a avut-o marţi dimineaţă cu Papa Francisc, căruia i-a spus că „poporul a devenit armata" Ucrainei pentru a apăra ţara „de la răul, distrugerea şi vărsarea de sânge pe care le provoacă inamicul".

Papa Francisc l-a sunat din nou marţi pe preşedintele Volodimr Zelenski, care l-a asigurat pe Suveranul Pontif că „este cel mai aşteptat oaspete în ţara sa", conform EFE. La rândul său, suveranul pontif i-a spus preşedintelui ucrainean că „se roagă şi face tot posibilul pentru ca războiului provocat de invazia Rusiei să i se pună capăt". Papa Francisc a criticat implicit Rusia, denunţând „un masacru fără sens" nejustificat în Ucraina, potrivit Reuters.

„I-am relatat despre situaţia umanitară dificilă şi despre blocarea coridoarelor umanitare de către trupele ruse. Rolul de mediator al Sfântului Scaun pentru a pune capăt suferinţei umane ar fi binevenit", a transmis Zelenski ulterior într-o postare pe Twitter.

De la începutul invaziei ruse, 117 de copii au fost ucişi în Ucraina, mii de ucraineni au fost răniţi, zeci de mii de familii au rămas fără un acoperiş deasupra capului, casele a sute de mii de oameni au fost distruse, în timp ce milioane de ucraineni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele „din cauza unui război pe care l-a început o singură persoană", a afirmat Zelenski în discursul susţinut în parlamentul italian, referindu-se la Vladimir Putin.

Oraşul-port Mariupol a fost practic ras de pe faţa pământului, a spus preşedintele ucrainean. El i-a invitat pe parlamentarii italieni la un exerciţiu de imaginaţie, cerându-le să-şi închipuie că oraşul italian Genova, cu portul său important, este total distrus şi de unde locuitorii săi încearcă să scape cu viaţă fugind pe jos sau cu autobuzul. El a comparat Kievul (supranumit şi „mama tuturor oraşelor ruseşti") - "capitala unde s-a născut cultura unui mare popor" - cu Roma şi a declarat că locuitorii capitalei ucrainene „sunt la limita supravieţuirii".

Zelenski a avertizat că armata rusă a minat zona de coastă a Ucrainei, ceea ce „reprezintă un pericol pentru toate ţările din apropiere" şi a spus că, prin exportul de gaze şi petrol, războiul a fost finanţat în ultimii zece ani.

Consecinţele acestui război sunt resimţite deja în alte părţi ale lumii, mulţi încep să facă foamea pentru că Ucraina era un mare exportator, a afirmat preşedintele ucrainean, remarcând: „Cum putem semăna sub tirurile artileriei ruse, care ne distruge câmpurile? Nu putem exporta porumb, ulei, grâu şi toate aceste produse necesare? Preţurile cresc şi mulţi oameni vor avea nevoie de ajutor". El a cerut Italiei să-şi închidă porţile în faţa tuturor celor angajaţi în propaganda rusă „şi care au ales această ţară pentru vacanţele lor", să continue să le sechestreze conturile, iahturile, imobilele şi activele şi ca „nicio bancă rusă să nu facă excepţie".

În final, Zelenski a mulţumit Italiei pentru primirea celor peste 70.000 de cetăţeni ucraineni care au venit în această ţară fugind din calea războiului, inclusiv 25.000 de copii, şi spitalelor care îngrijesc răniţii.